Texel

Plaatsen > Texel

Texel, het enige Noord-Hollandse Waddeneiland, heeft een landoppervlakte van 16.000 ha. De grootste lengte is 25 km en de gemiddelde breedte 8 km. Maar de gemeente Texel zelf is een stuk groter, namelijk 58.500 hectare, waarvan 42.500 ha Wadden– en Noordzee.
Van Texel, dat in 1415 stadsrechten kreeg, wordt wel gezegd dat het ‘Nederland in het klein’ is. U vindt er een grote variatie aan landschappen, zoals duinen, bossen en polders, knusse dorpen en een gemoedelijke bevolking.

Op het eiland Texel wonen ongeveer 13.750 inwoners die verspreid zijn over zeven dorpen en het buitengebied. Den Burg, het centrale dorp met circa 6900 bewoners, is verreweg het grootste. Dan volgen in volgorde van grootte: Oosterend (circa 1.400), Oudeschild (1.275), De Cocksdorp (1.250), De Koog (1.220), Den Hoorn (965), en De Waal (400). Verder kent Texel de buurtschappen Oost, Zevenhuizen, Midden-Eierland, Zuid-Eierland, Molenbuurt, Spang, De Westen, Driehuizen, Zuid-Haffel, Westergeest, ‘t Horntje en Nieuweschild.

De eilandpositie maakt voor de Texelaars een aanbod van voorzieningen noodzakelijk, dat voor een relatief kleine gemeente ongewoon kan worden genoemd. Het beste voorbeeld is het aanbod voor het voortgezet onderwijs: VBO, MAVO, HAVO en VWO, verenigd in openbare scholengemeenschap De Hogeberg. Tevens is er, alleen voor Texel, een vuiloverslagstation. En dankzij het toerisme beschikken de Texelaars, vooral in Den Burg en De Koog, over een zeer uitgebreid winkel- en horecabestand.

Texel is goed bereikbaar vanaf het vasteland. De haven van Oudeschild, het vliegveld Texel en de veerhaven ‘t Horntje vormen de toegangspoorten tot het eiland. De haven van Oudeschild was in eerste instantie bestemd voor de Texelse vissersvloot, handelsactiviteiten en goederenoverslag. Inmiddels is daar een moderne en goed geoutilleerde passantenjachthaven bijgekomen, met een huidige capaciteit van circa 350 aanlegplaatsen. Jaarlijks verblijven er meer dan 20.000 plezierjachten met gemiddeld drie personen aan boord.

Vliegveld Texel
Vliegveld Texel wordt geëxploiteerd door de NV Luchtvaartterrein Texel. Tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog werd het gras vervangen door ordinaire asfaltbanen. Maar na de bevrijding was het vliegveld één grote ravage, waardoor er toch weer voor gras werd gekozen. Het vliegveld bestaat nu uit twee grasbanen van respectievelijk 1.200 en 650 meter. Ondanks het gras kan het vliegveld regelmatig ‘grote’ bezoekers verwelkomen. Voor een Dakota, een Friendship of een Fokker 50 is het in de zomermaanden geen enkel probleem om Texel met een bezoek te vereren.
Het aantal vliegbewegingen (landen en stijgen) ligt op circa 24.500. Dit is te danken aan zowel Nederlandse en buitenlandse, met name Duitse, sportvliegers. De aanwezige douanefaciliteiten zijn daar mede debet aan. Van deze douanefaciliteiten kunnen ook de buitenlandse bezoekers van de passantenjachthaven gebruik maken. Een rondvlucht is al mogelijk vanaf € 28,- per passagier. Voor boekingen kunt u contact opnemen met met telefoonnummer 0222-311323.

Veerhaven ‘t Horntje
Veerhaven ‘t Horntje is de belangrijkste toegang voor Texel. Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO) onderhoudt deze voornaamste verbinding met het vasteland (Den Helder). De TESO heeft twee boten tot zijn beschikking: de ‘Schulpengat’ en bij drukte zet TESO de ‘Molengat’ in. In 2005 zal de nieuwe boot ‘de dokter Wagemaker’ het werk overnemen van de ‘Molengat’. Deze overtocht per veer wordt door het Rijk niet erkend als zijnde openbaar vervoer. Dat betekent dat de tarieven beduidend hoger liggen dan bij veerdiensten naar de Zeeuwse eilanden. Ondanks dat, is de toename van het toerisme op Texel mede te danken aan het meegroeien van de vervoerscapaciteit van de TESO met de stroom toeristen. 

De Schicht
Dit stoere monument ten westen van de Cocksdorp herinnert aan de verhoging tot Deltahoogte van de zeeweringen op het eiland Texel in de jaren 1961-1981. Deze dijkverhoging vloeide voort uit de watersnoodramp van 1953, waarbij ook Polder de Eendracht op Texel overstroomde. Bij die rampzalige gebeurtenis verdronken zes Texelse mannen. Het monument heet in de volksmond de Schicht. Het is een imposante staalconstructie op een sokkel van basaltstenen. De Schicht is ontworpen door de Texelse kunstenaar Harry Tielemans (1929-2001) en symboliseert de verhoogde en versterkte zeedijken langs de oostkust van het eiland. De vorm van het kunstwerk is gebaseerd op het verloop van deze dijken. Het bestuur van het oude waterschap Texel liet dit monument oprichten. De toenmalige minister van verkeer en waterstaat onthulde de Schicht op 3 november 1981.

Het Waddeneiland Texel heeft mooie natuur. En wat is er leuker dan een fietstocht te maken, om het echte eilandgevoel te leren kennen! Dat Texel hier uitermate geschikt voor is, blijkt wel uit het feit dat er ruim 135 km fietspad is. Op de fiets ziet u het mooie Texel eens op een andere manier en kunt u genieten van plekjes die met de auto niet bereikbaar zijn. Verder zijn de kleine landweggetjes uitermate geschikt voor fietsers; u kunt hier nog rustig fietsen zonder veel hinder te ondervinden van het autoverkeer.

Sommeltjespad 
Dit pad van 1,5 km lang door het Texelse bos is speciaal gemaakt voor kinderen van ca. 3 tot 8 jaar. Langs de route valt voor kinderen van alles te ontdekken. Van een uil in een boom tot sommeltjes die onder de boomwortels wonen. Volgens overlevering zijn sommeltjes aardmannetjes die in de sommeltjesberg net buiten het dorp De Waal woonden. In de 18e eeuw werden ondeugende kinderen uit De Waal bang gemaakt met de sommeltjes uit het bergje. Beginpunt wandelpad: Pelikaanweg nabij De Koog.

Het gemeentewapen van Texel kent de vorm: een gouden wapenschild, waarop twee naar elkaar toegewende rode leeuwen, staande op de arm van een omgekeerd zwart anker. De oorsprong van het gemeentewapen is onbekend, evenals de betekenis. Het anker dat in het wapen voorkomt heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in de betekenis die de scheepvaart heeft gehad voor Texel. Het bezit van het wapen is door de Hoge Raad van Adel bij besluit van 26 juni 1816 bevestigd. In 1536 werd het wapen echter al op officiële zegels gebruikt.

Vakantie op Texel; stranden en de waddenzee om de hoek.

Bij de oprichting van Staatsbosbeheer in 1899 werd op Texel het beheer van een groot deel van de staatsgronden overgedragen aan deze nieuwe rijksdienst. Van de 4.443 hectare die Staatsbosbeheer op Texel beheert, is maar 562 hectare bos. Het bos ‘de Dennen’ rond de Fonteinsnol werd vanaf 1898 geplant met de bedoeling deze ‘woeste gronden’ productief te maken door er hout te produceren. Ondertussen heeft het bos op Texel een natuur- en recreatiefunctie in plaats van een houtproductiefunctie. Het grootste deel van de terreinen van Staatsbosbeheer ligt in de duinen. Daarnaast beheert Staatsbosbeheer nog een aantal grotere en kleinere natuurreservaten, onder andere op en rond de Hoge Berg, het gebied tussen Den Burg en Oudeschild. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *