Ameland

Plaatsen > Ameland

strand hollum ameland
strand hollum ameland

Ameland is één van de waddeneilanden van de provincie Friesland. Ameland is 25 kilometer lang en, op z’n breedste punt, 4 kilometer breed. De totale oppervlakte van het eiland is 8.500 ha. Ameland heeft 100 km fietspad en 4 musea. Ameland heeft 27 km mooie stranden, 210 ha bossen, duinen en 4 pittoreske dorpjes waar het verleden voortleeft in het heden. Op het eiland wonen ruim 3.500 mensen, de meeste in één van de vier bijzonder pittoreske dorpen die het eiland rijk is, van west naar oost: Hollum, Ballum, Nes en Buren.

Ameland is een zogenaamde Wadden-eiland-gemeente. Dit betekent dat het een eiland is in het waddengebied en dat het hele eiland één gemeente vormt. Het hoofddorp is Nes. Verder behoren tot het eiland de dorpen Ballum, Buren en Hollum.

Oorspronkelijk was Ameland een eiland dat toebehoorde aan het Leeuwardense geslacht Cammingha. Het kasteel in Ballum werd al in 1396 neutraal verklaard. Ameland kwam in handen van Jan Willem Friso die het eiland kocht voor het bedrag van 170.000 gulden.

Rond 1870 werd besloten de waddenzee in te gaan dammen. Het moest waardevolle landbouwgrond worden. Er werd begonnen met een smal dijkje, dat een halve meter boven de zeespiegel uitstak dat Ameland met het vaste land verbond. Het plan liep op niets uit. In 1881 werd de dijk compleet weggeslagen. De resten zijn bij laag water tot op de dag van vandaag te zien.

Vandaag kunt u na drie kwartier varen over de Waddenzee binnentreden in een andere wereld. De vertrekhaven voor het veer naar Ameland is Holwerd.

Het landschap is heel gevarieerd. De gehele noordkust bestaat uit een breed strand met daarachter een uitgestrekt duingebied (grotendeels vrij toegankelijk). Verder zijn er heidevelden, weilanden en stukken bos waarin zelfs reeën voorkomen.

De grootste natuurgebieden, zoals Het Oerd en De Hon, zijn te vinden op de oostelijke helft van het eiland, dat bestaat uit oude duinen, kwelders en een uitgestrekte zandvlakte.

Het Oerd, het oostelijke onbewoonde deel van Ameland, is sinds 1938 een natuurmonument. Tijdens het broedseizoen zijn sommige delen van het gebied afgesloten. Wel kan men het terrein in deze periode betreden langs een uitgezette wandelroute. Een zeer rijk vogelgebied en plantenflora.

Om al dit natuurschoon te kunnen bekijken zijn de wandel- en fietsmogelijkheden de laatste jaren flink uitgebreid. Nieuwe paden zijn aangelegd en ook de nieuwe deltadijk is geschikt gemaakt voor fietsers. Het Oerd is vrij toegankelijk, maar in het broedseizoen moet u zich beperken tot twee gemarkeerde routes (zie daarvoor de bordjes). Om bij de start van de routes te komen moet u vanaf Buren de Kooioerdstuifdijk volgen. Het hoogste duin in het natuurgebied heet Oerdblinkert. Op 24 meter hoogte is voor toeristen een uitzichtplateau aangelegd.

Cultuur en nostalgie
Cultuur en nostalgie spelen er ook een rol van betekenis. Zo zijn er de bekende Amelander Kunstmaand in november, het straattheater tijdens het Roggefeest en het klassiekerweekend (met oldtimers).

Reddingboot
Een uniek spektakel is de maandelijkse demonstratie van de paardenreddingboot, wanneer tien stoere paarden de boot met donderend geweld door de branding de zee in trekken. Het drama van van jaren geleden, waarbij een groot aantal reddingpaarden daarbij de dood vond is nog steeds niet vergeten en houdt mede de belangstelling voor het schouwspel levend.

Met het grote aantal uitgaansgelegenheden zoals restaurants, cafés, discotheken, musea, sport- en recreatiecentra hoeft u zich niet te vervelen. Daarnaast worden er het hele jaar door evenementen op het eiland georganiseerd. Zo vindt er één keer per maand een spektakel plaats dat uniek is in de wereld: 10 paarden trekken de voormalige reddingsboot naar zee, waarna 8 paarden de boot lanceren.

Met uw eigen auto naar Ameland
Op Ameland mag je gewoon met de auto rijden. Wel zijn de dorpskernen van Hollum en Nes autoluw. Indien U met uw eigen auto naar Ameland wenst te gaan, dan moet U voor de overtocht tijdig een plaats op de boot reserveren. Dit kan bij Rederij Wagenborg online of telefonisch: 0900-9238. Belt u vanuit het buitenland, dan kun je Rederij Wagenborg bereiken op: 0031 – 88 103 1000

Vakantiehuizen en vakantie appartementen op Ameland.
Op Ameland is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal op Ameland worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping“, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Andere Waddeneilanden Schiermonnikoog  Terschelling Ameland Vlieland Texel Rottum en Rottumerplaat Wadden, algemeen en natuurlijk de verdwenen waddeneilanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.