Streekrecepten

Home > Streekrecepten

Hieronder treft u een index van streekrecepten uit Nederland. Kleinere recepten staan soms beschreven bij een ander recept. Door te zoeken op de site kunt u ook die recepten vinden.

Nederland is geen land dat bekend staat om haar grote kooktraditie. Er lijkt dan ook weinig reden te zijn voor grote nostalgie over het verloren gaan van plaatselijke keukens. Toch zijn er nog veel mensen die zich inzetten voor het behoud van traditionele Nederlandse streekgerechten.

Onze streekrecepten zijn niet meer dan een handleiding, een soort voorschrift of advies voor het bereiden van een gerecht. Hoe het ten slotte zal smaken, ligt geheel aan de manier waarop het gerecht wordt bereid.

De hoeveelheid ingrediënten zijn voor 4 personen, tenzij anders vermeld.

Weet u nog een lekker streekrecept? Mail het naar ons toe, en wie weet vindt u het straks terug op deze pagina!

Eet smakelijk

 

2 gedachten over “Streekrecepten

 1. Herman van Zijl

  Een paar kritische noten: “kleinere recepten staan soms beschreven bij een ander recept” = zo goed als onvindbaar. Waarom niet gewoon in de index vermeld?
  Bij de R (Recepten, onnodige vermelding want daar gaat het toch over!?) staan mosselen, paling en snoekbaars. Zet die bij hun eigen letters M, P en S!

  Ik kwam op jullie site, op zoek naar ‘SMOORT’, kennelijk ook een kleiner recept want niet in de index.
  Ik herinner me smoort uit de jaren zestig, maar behoorlijk anders.
  Mogelijk een lokale variant uit de omgeving de Meije/Woerden?
  Wat ik mij herinner: het was een friszuur zomergerecht.
  Zwarte bessensap, karnemelk en rozijnen werden samen aan de kook gebracht, maar het werd juist KOUD gegeten.
  Opgediend in een diep bord met een ondersteboven beschuitje, aan tafel de smoort erover zodat het beschuitje niet direct doorweekt was.
  Toen in de zestiger jaren op een gegeven moment de karnemelk alleen nog maar verpakt verkocht werd, bleek deze anders van samenstelling. Hierdoor ging eea schiften!
  Mijn moeder loste dit op door de karnemelk pas later (na afkoeling) toe te voegen.

  1. Administrator Bericht auteur

   Hoi Herman, Bedankt voorje suggesties aangaande mosselen, paling en snoekbaars recepten; ze zijn nu opgenomen bij hun eigen letters M, P en S!

   En Smoort hebben we opgenomen; maar wij kennen een ander recept dan door jou aangegeven. Kun je jouw recept wat verder uitwerken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.