Winterswijk

Plaatsen > Winterswijk

Gemeente Winterswijk ligt in de provincie Gelderland. Er wonen 29.303 inwoners op een oppervlakte van 138,81 km². Binnen de gemeentegrenzen ligt tevens een wateroppervlakte van 0,55 km². Het dorp Winterswijk is één van de grotere plaatsen in de regio Achterhoek. In het centrum van Winterswijk zijn veel historische gebouwen, waarvan een groot deel zijn ontstaan dankt aan de lokale textielindustrie in de 19e eeuw.

De gemeente winterswijk bestaat uit de woonkernen Brinkheurne, Corle, Henxel, Huppel, Kotten, Meddo, Miste, Ratum, Winterswijk, Woold

De gemeente Winterswijk is de meest oostelijke gemeente van de Achterhoek en grenst langs drie zijden aan de Bondsrepubliek Duitsland.

Winterswijk is op zijn minst 1000 jaar oud. Het oudste document, waaruit het bestaan van Winterswijk bekend is  is een lijst van inkomsten van het St. Maurisstift in Münster (Duitsland). Dit geschift komt uit begin 11e eeuw. 

Over de betekenis van de naam Winterswijk lopen de meningen uiteen. De meest aannemelijke verklaring is, dat de plaatsnaam is afgeleid van een in onbruik geraakte persoonsnaam. In historische documenten komen onder andere de volgende namen voor: Winterswijk, Winethereswick, Winriswic en Wenterswic. “Wic” betekent wijk of woonplaats van een zekere persoon. De persoon zal dan waarschijnlijk Wenether, Winitar of Winter hebben geheten.

Winterswijk staat bekend om zijn coulisselandschap en de steengroeve met zijn fossiele resten. Voor geologen is Winterswijk met de niet minder dan twee en zeventig landgoederen van wetenschappelijke waarde als het ware een goudmijn. Zij noemen de gemeente, waar de oudste aardlagen van het land aan de oppervlakte komen, dan ook de ‘Mozaïekvloer van Nederland’.  Het Juratijdperk Lias komt bij Winterswijk in enkele beekbeddingen aan de oppervlakte. Aan het eind van het Tertiair (ongeveer 1 miljoen jaar geleden) stond vrijwel geheel Nederland en ook België tot aan de Ardennen onder water. samen met Zuid-Limburg bleef ook Winterswijk boven water. Maar ook Winterswijk lag ooit onder zeeniveau. Op 3 mei 1922 werd bij Winterswijk een zoutlaag aangeboord.

Bezienswaardigheden
Winterswijk is een bekend recreatiegebied met veel campings. Vlak buiten het centrum ligt het Strandbad, het openluchtzwembad van Winterswijk. 

Ten noorden van Winterswijk ligt recreatiegebied het Hilgelo. Een jaarlijks terugkerend evenement is het bloemencorso in augustus.

Het unieke parklandschap van Winterswijk, met een uitzonderlijk mooie fauna en flora, wordt doorsneden door een dicht padennet van in totaal 380 km lengte.

De grotendeels met tufsteen beklede en later witgekalkte Nederlands Hervormde kerk is een laatgotische, overwelfde pseudo-basiliek, met een toren uit 1507. Het orgel (1834) heeft een mooi front.

In Winterswijk staat de molen Berenschot, een watermolen uit 1749, en in de deelgemeente Miste de Meenkmolen uit 1851. In de boerderij Koffert is een permanente antiekexpositie, terwijl Huize Freriks werd ingericht als oudheidkundig en natuurhistorisch museum .

De kaasboerderij Harmienehoeve, waar echte boerenkaas wordt gefabriceerd, heeft een herberg in Achterhoekse stijl .

Interactieve monumentenwandeling door Winterswijk
In Winterswijk is vanaf 10 januari 2012 de monumentenwandeling in een nieuw jasje gestoken. Niet alleen is de route iets aangepast waardoor er meer monumenten kunnen worden bekeken, maar de tocht heeft ook een modern tintje gekregen. Langs de 5 kilometer lange wandelroute is namelijk op een zevental monumenten een bordje met een QR-code bevestigd. Na het scannen van de QR-code met je mobiele telefoon wordt er een filmpje getoond over de historie van het betreffende monument. In samenwerking met Winterswijkse geschiedkundigen is de historische ontwikkeling van de objecten uitgezocht en weergegeven in een kort filmpje. Zo is er onder andere een QR-code te zien bij de Jacobskerk, de grootste kerk van het dorp, bij het monument voor de verzetsstrijder mevrouw Kuipers (Tante Riek) en bij de oude Tricotfabriek, die centraal stond in de Winterswijkse textielindustrie. In het filmpje van Tante Riek wordt bijvoorbeeld in beeld gebracht hoe het leven als verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog eruit zag en in het filmpje van de Tricot wordt verteld wat de rol van de fabriek was voor de plaatselijke bevolking.
Deze twee uur durende monumentenwandeling biedt een interactieve kennismaking met het dorp en haar textiel-geschiedenis. Niet alleen de textiel staat centraal tijdens de wandeling, ook de schilder Mondriaan en de dichter Komrij hebben hun wortels in Winterswijk. Op diverse plekken in het centrum is te zien waar zij de inspiratie voor hun werken hebben opgedaan.
Voor het lopen van deze monumentenwandeling is een brochure beschikbaar. In de brochure worden alle 49 monumenten langs de route beschreven. Daarbij zijn ook de QR-codes in de brochure terug te vinden. Richt je je mobiele telefoon op die code, dan kun je de filmpjes op ieder moment bekijken. Achterin is een overzichtskaart met ingetekende route te vinden. De brochure is te koop bij VVV Winterswijk voor € 2,50.

Bron: Perbericht Achterhoeks Bureau voor Toerisme.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Winterswijk en omgeving.
In Winterswijk en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Winterswijk en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *