Vlaardingen

Plaatsen > Vlaardingen

Vlaardingen is een gemeente in de provincie Zuid-Holland.

De oudst bekende bewoning van Vlaardingen dateert van omstreeks 3000 voor Christus, de zgn. ‘Vlaardingen-cultuur’. Uit opgravingen blijkt verder dat het gebied rondom de Markt sinds de 7e eeuw is bewoond. Omstreeks die tijd stichtte de priester Heribald hier de eerste Vlaardingse kerk.

In 1018 kreeg Vlaardingen in de geschiedenis enige landelijke bekendheid door de slag die hier werd gevoerd door de Hollandse graaf Dirk III, tegen de Duitse keizer Hendrik II. Tegen de zin van deze keizer, die de leenheer van de graaf was, had Dirk een tol op de rivier De Maas ingesteld. Nadat Dirk het leger van de keizer had verslagen, nam de grafelijke invloed toe en werd Vlaardingen een plaats van betekenis. In het jaar 1273 werden de stad speciale rechten toegekend door Graaf Floris V. het betrof waarschijnlijk een uitbreiding van al eerder gegeven stadsrechten.

In de 14e eeuw dreef de economie van Vlaardingen op de scheepvaart, aanvankelijk vooral de koopvaardij. Vanaf de 15e eeuw echter werd de visserij steeds belangrijker en de hoofdbron van welvaart. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Vlaardingen door de Geuzen vrijwel volledig in de as gelegd (1574). Het heeft jaren geduurd eer de stad deze ramp te boven was. Dankzij de visserij keerde in de 17e eeuw de welvaart terug.

Aan het einde van de 18e eeuw had de visserij veel te lijden van de zee-oorlogen tegen Engeland. Er ontstond werkloosheid en armoede. Hierbij kwamen dan nog de patriottische woelingen, gevolgd door de overheersing door de Fransen.

Na de omwenteling in 1813 leefde de stad echter weer op. Het aantal inwoners nam toe en vanaf 1830 kon de oppervlakte van de stad aanzienlijk worden uitgebreid door de aankoop van het gebied van de ambachtsheer, ten oosten van de Oude Haven.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de industrialisatie van de stad volledig tot ontplooiing en ging de visserij uiteindelijk ten onder. De ene woonwijk na de andere werd gesticht. Deze uitbreiding ontstond vooral op het grondgebied van Vlaardinger-Ambacht, een gemeente die in 1941 met Vlaardingen werd samengevoegd. Deze plaats had Vlaardingen eeuwenlang in haar groei belemmeerd, doordat haar gronden de stad Vlaardingen als een hoefijzer omsloten. Voor gebiedsuitbreiding was de stad daardoor altijd aangewezen geweest op het inpolderen van de gorzen langs de Maas. Op deze manier is het gebied ten zuiden van de Markt, tot aan de huidige loop van de Maas, tussen de 16e en 19e eeuw op die rivier veroverd.

De buitenplaats van Wilhelm van Ruytenburch
In Vlaardingen liggen de resten van de buitenplaats van Wilhelm van Ruytenburch, de man in het geel die Rembrandt vereeuwigde op de voorgrond van de Nachtwacht. ’De Man in ’t het Geel’ liet in 1627 in Vlaardingen een buitenplaats bouwen, langs de huidige Hoflaan tegenover de ingang van ’t Hof. Van Ruytenburch was van 1627 tot 1652 ambachtsheer van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht. Met deze titels bezat hij deels de rechten over de rechtsspraak, de wetgeving en bestuur. In 1830 werd de buitenplaats door de gemeente Vlaardingen gekocht, waarna het gesloopt werd. Maar in 2004 kwamen de resten tijdens een opgraving toch weer boven water. De resten bleken verrassend bewaard te zijn gebleven. Archeologen vonden de fundamenten, waterputten en waterkelders. Ook ontdekten ze een stenen trap die leidde naar de voorraadkelders. Bijzonder is de gekleurde tegelvloer die bestaat uit groene en bruine geglazuurde tegeltjes. De buitenplaats meet ongeveer zestien bij zestien meter. Het Vlaardings Archeologisch Kantoor maakt nu een plan waarin verschillende mogelijkheden voor het weer zichtbaar maken van de resten worden uitgewerkt.

Bezienswaardigheden
Het historisch centrum van Vlaardingen is uw bezoek zondermeer waard. U vindt er rondom het mooie Marktplein fraai gerestaureerde monumenten, diverse interessante musea en leuke winkels. Meer een sportieveling? Ga dan lekker surfen op de Krabbeplas of bijvoorbeeld skaten door het natuurgebied de Broekpolder. Een dagje shoppen of cultuur opsnuiven in één van de omringende steden zoals Den Haag, Delft of Rotterdam is ook een aanrader. 

Nautisch feest
Rond de Oude Haven van Vlaardingen herleeft in juni het rijke maritieme verleden van de Haringstad. De datum van dit Halen & Brengenfeest wisselt jaarlijks (in 2003 op 21 juni). Het festijn is een cultureel evenement met een nautisch karakter. In de haven meert een vloot historische schepen af. Aan boord en op de West- en Oosthavenkade vinden uitvoeringen en presentaties plaats. Het Halen & Brengenfeest duurt van 10 tot 22 uur. Info: 010-4260632.

Vlaardingen kent vier musea en dit zijn:

  • het Visserijmuseum
  • het Streekmuseum Jan Anderson
  • Het museumschip Hudson.
  • Het muziekinformatie- en documentatiecentrum Ton Stolk

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *