Utrecht (Stad)

Utrecht is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en gemeente. Utrecht is de snelstgroeiende stad van Nederland met 80 inwoners per week (2016) en behoort daarmee tot de top tien snelstgroeiende steden van Europa.

De gemeente Utrecht bestaat uit tien wijken. Deze zijn onderverdeeld in subwijken en buurten. Elke wijk heeft een wijkbureau of een wijkservicecentrum. De Utrechtse wijken die deel uitmaken van de gemeente Utrecht zijn (op alfabetische volgorde:

  • de Binnenstad
  • Leidsche Rijn
  • Overvecht
  • Utrecht-Noordoost
  • Utrecht-Noordwest
  • Utrecht-Oost
  • Utrecht-West
  • Utrecht-Zuid
  • Utrecht-Zuidwest
  • Vleuten-De Meern

Utrecht heeft veel musea. In het Utrechts Museumkwartier ligt een aantal bijzondere musea op loopafstand van elkaar. Het Centraal Museum en het Nederlands Spoorwegmuseum zijn de meest bekende, maar de overige musea zijn zeker niet minder interessant!

Het Nederlands Waterleidingmuseum is ondergebracht in een prachtige monumentale watertoren, die in de binnenstad van Utrecht staat. Het is de oudste watertoren van de Domstad (1896) en een van de mooiste in Nederland. De toren van het Nederlands Waterleidingmuseum speelt nog steeds een rol in de drinkwatervoorziening van Utrecht en heeft een capaciteit van 1,5 miljoen liter water. Het museum besteedt op verrassende wijze aandacht aan heden, verleden en toekomst van de drinkwatervoorziening in Nederland. De 40 meter hoge toren biedt een fraai uitzicht over de stad Utrecht en wijde omgeving. Het Nederlands Waterleidingmuseum is gevestigd in de watertoren aan de Lauwerhof 29 (nabij de Breedstraat en Predikherenkerkhof), 3512 VD Utrecht.

In de Vinkenburgerstraat, tussen het Neude en de Oudegracht, in het centrum van Utrecht ligt de filmboulevard van Utrecht. Utrecht is met het Nederlands Film Festival jaarlijks tien dagen lang het landelijke podium voor de film en media. Het festival, met bijna 120.000 bezoekers, is het grootste cultuurevenement in de provincie Utrecht. Tegenwoordig is er geen filmfestival zonder gesigneerde en van handafdruk voorziene stoeptegels in de stad. Zo ook Utrecht waar ieder jaar het Nederlands Film Festival wordt gehouden. Iedere winnaar van een Gouden Kalf mag sinds 2000 het straatje weer verder plaveien met een eigen tegel.

Een paar honderd meter naast het spoor van Utrecht Centraal, in Park Nieuweroord, staat het landelijk Monument voor Spoorwegongevallen. Nabestaanden van treinzelfdoders branden er kaarsjes, leggen bloemen en knuffels neer. Onder de grote, ijzeren cirkel die de dood symboliseert, staat de tekst: ‘Herinneringen lopen samen op met hen die op het spoor de wissel van de dood passeerden… Een lieve groet van dit verstild station.’ Het monument is gemaakt door Anton Broos in 2004.

Volksbuurtmuseum Wijk C
Vlakbij de middeleeuwse Jacobikerk staat het Volksbuurtmuseum Wijk C. Het museum geeft d ebezoeker inzicht in ruim duizend jaar geschiedenis van de bekendste Utrechtse volksbuurt. Er is een vaste opstelling en wisselende tentoonstellingen waarin archeologische vondsten, objecten, foto’s, schilderijen en gebruiksvoorwerpente zien zijn. Het museum geeft een overzicht van de bewogen geschiedenis van Wijk C en haar bewoners. Waterstraat 27 3511 BW Utrecht.

Botanische tuinen Universiteit Utrecht
De botanische tuinen Fort Hoofddijk herbergt een schat aan bijzondere planten uit alle windstreken, bijeengebracht in verschillende tuinen zoals de Rotstuin, Thematuin, Systeemtuin en de Kassen. In de Vlinderhof staat de relatie tussen (Europese) vlinders en planten centraal. Er is een museumwinkel, een klein restaurant met terras en beperkte plantenverkoop. Kijk voor een activiteitenoverzicht op internet of bel de informatielijn. Fort Hoofddijk, Budapestlaan 17, Utrecht.

Knooppunt Oudenrijn
Op 29 mei 1955, Eerste Pinksterdag, ontstond op Knooppunt Oudenrijn bij Utrecht de allereerste file van Nederland. Toentertijd een heuse bezienswaardigheid die kon rekenen op veel bekijks! Sindsdien is er veel veranderd en zorgen files dagelijks voor veel ergernis bij miljoenen Nederlanders. Files zijn onderdeel geworden van ons dagelijks leven en het bestrijden van deze problematiek staat hoog op de agenda van politiek Den Haag.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *