Terneuzen

Plaatsen > Terneuzen

De gemeente Terneuzen ligt in de provincie Zeeland. De gemeente heeft 55.518 inwoners en een opervlakte van 318,04 km². Daarnaast behoord 49,50 km² water tot de gemeente.

De gemeente Terneuzen kent de volgende woonkernen:

  • Axel,
  • Biervliet,
  • Hoek,
  • Koewacht,
  • Overslag,
  • Philippine,
  • Sas van Gent,
  • Sluiskil,
  • Spui,
  • Terneuzen,
  • Westdorpe,
  • Zaamslag,
  • Zandstraat en
  • Zuiddorpe.

Aan het begin van het 34 km lange kanaal, dat midden door Zeeuwsch-Vlaanderen loopt, vinden we Terneuzen. In de boeken komen we deze stad voor het eerst tegen in 1325. Terneuzen, toen nog ‘Ter Nose’ is ontstaan op een landtong. De vorm had veel weg van een neus.

Dankzij de strategische ligging aan het begin van het Kanaal van Gent naar Terneuzen en aan het diepe vaarwater van de Westerschelde, is Terneuzen de derde haven van Nederland, de toegangspoort voor de scheepvaart naar Gent, Antwerpen of naar zee.

Terneuzen is 1.155 hectaren groot en er wonen ruim 24.150 mensen. Ook aan land ruik je het water. Het Stadhuis is gevestigd in de binnenstad. Er is altijd iets te beleven in het Scheldetheater, de vele winkels, cafés en restaurants. Naast de binnenstad, vinden we in Terneuzen kleine wijken als De Kraag, Driewegen, Java, Katspolder, Lievenspolder, Noordpolder, Othene, Othenepolder, Oude Vaart, Oudelandse Hoeve, Serlippenspolder, Sint Annapolder, Triniteit, Zeldenrust, Zuiderpark en Zuidpolder.

Bijna zeventigduizend schepen passeren jaarlijks de Zeesluis van Terneuzen, ook wel Het Portaal van Vlaanderen genoemd. U kunt een kijkje achter de schermen nemen. In Terneuzen krijgt u ook de kans om mee te gaan op garnalenvangst. Op een authentieke kotter nog wel. De garnalen worden aan boord gekookt en verdeeld onder de deelnemers. Wist u trouwens dat de kapitein van het 17e eeuwse “spookschip” De Vliegende Hollander uit Terneuzen afkomstig is?

Het bezoek aan het Portaal van Vlaanderen, de havenlong van Gent, duurt ongeveer drie uur. Inclusief een boottocht richting de haven van Sluiskil. Letterlijk hoogtepunt is het zicht op de sluis en de Westerschelde vanaf een veertig meter hoge uitkijktoren.

Maar ook aan land ruikt u de geur van water. Terneuzen is tenslotte de derde havenstad van Nederland. Vanaf de Scheldeboulevard ziet u de indrukwekkende zeeschepen langs varen. Op weg naar zee of naar Antwerpen. Het maritieme karakter is ook terug te vinden in het stadhuis (het oude deel). De bovenkant heeft de vorm van de brug van een schip.

Door de ligging aan het water is Terneuzen de economische motor van de streek geworden met een sterke industriële bedrijvigheid en een uitgebreid winkelcentrum. Rondom de markt en in de Zuidpolder: winkels te kust en te keur. Tijdens de maanden juli en augustus en met Hemelvaart en Pinksteren vaart er voor fietsers en voetgangers een pontje van Terneuzen naar Hoedekenskerke in Zuid-Beveland. Tip: vraag bij de VVV naar het boekje ‘Almanak van de Zeeuwse pontjes’. Het moderne Terneuzen wordt omringd door een idyllisch platteland met schilderachtige gehuchten en namen zoals Reuzenhoek, Griete, Val en Kwakkel. Terneuzen is dè Jazzstad aan de Schelde, met het vermaarde Jazzcafé Porgy en Bess. Elk jaar, begin juni barst het meerdaags Jazzfestival los.

Een straat vol restaurants, tal van café’s, vier disco’s … de Nieuwstraat is van oudsher al hét uitgaanscentrum van Terneuzen. Ruim tweehonderd meter plezier. Strategisch gelegen tussen de jachthaven en het winkelcentrum, met om de hoek het Scheldetheater.

Op en rond de Scheldedijk wordt jaarlijks een beeldenroutegeorganiseerd. In 2006 waren, net als in 2004 de beelden van dinsdag 8 juni tot en met zondag 29 augustus op meerdere plaatsen in de binnenstad te bewonderen.
De Stichting Watermerk, een club liefhebbers die de verspreiding van kunst in Terneuzen en omgeving promoot, wil de organisatie van de beeldenroute ook de komende jaren op zich nemen.

Het Schoolmuseum in de Vissteeg. Terug in de schooltijd, grootouders zullen vast veel herkennen. Zelfs als u niet naar dit museum gaat (dat enkel op afspraak is te bezoeken), is het de moeite waard om even in dit buurtje rond te wandelen. Het is een mooi gedeelte van Terneuzen met oude pandjes en opgeknapte geveltjes. Vlakbij de Noordstraat, een moderne winkelstraat.

Terneuzen is de stad van de Vliegende Hollander en dat willen ze weten ook. In het water van de Herengracht staat het beeld van het spookschip van de legendarische kaperkapitein Willem van der Decken. Die kwam volgens de overlevering uit de Scheldestad.  Op de Axelsedam staat sinds 2007 een informatiepaneel over het beeld. Daarop staat onder meer een toelichting over dit ontwerp van de Terneuzense kunstenaar Piet Griep. Het beeld zelf werd al in 1972 onthuld.  

Aautoroute Terneuzen
De Grensroute voert u langs tal van bezienswaardigheden binnen de gemeente Terneuzen, zoals het zicht op de Westerschelde, de uitgestrekte polders met haar vele kreken, de prachtige natuur van bijvoorbeeld het Pereboomsgat nabij Koewacht en de bedrijvigheid van het kanaal van Gent naar Terneuzen. Deze route is een uitgave van de VVV Zeeuws-Vlaanderen en bestaat uit een dubbelzijdige routekaart met complete beschrijvingen, wetenswaardigheden en foto’s. Liefhebbers van toertochten met de auto of motor kopen de route voor € 2,50 per stuk bij de VVV-winkels in Zeeuws-Vlaanderen.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *