Sas van Gent

Plaatsen > Sas van Gent

Sas van Gent ligt in de gemeente Terneuzen in de provincie Zeeland.

De geschiedenis van Sas van Gent is nauw verbonden met die van de Belgische stad Gent. Gent zocht in de zestiende eeuw een betere uitweg naar zee. Aan Keizer Karel V werd toestemming gevraagd voor het graven van een vaart naar de Papegeule. Op 26 mei 1547 krijgt Gent toestemming tot het graven van ‘ de Sasse Vaart’. Wel is hieraan de voorwaarde verbonden dat de Landdijk niet mag worden doorgestoken, er mag dus geen sluis worden gebouwd.

De toestemming tot het graven van de vaart, in het jaar 1547, wordt gezien als het ontstaan van Sas van Gent. Enkele jaren later kreeg men toestemming voor de bouw van een sluis in de Landdijk. Deze kostbare sluis moest worden beschermd en zo ontstond een kleine nederzetting die ‘het Sas van Gent’ werd genoemd. Sas van Gent werd in 1644 veroverd op de Spanjaarden en daarna omgevormd en vooral uitgebreid tot een belangrijke militaire vesting. Deze vesting was voorzien van zeven bolwerken en sommige hadden een groot ondergronds gangenstelsel.
Van de vestingwerken rest nog het voormalige bolwerk Generaliteit voor de opslag van munitie, waarvan de gangen te bezoeken zijn. Op het Bolwerk Generaliteit (bij de Sassenaren beter bekend als de Molenberg) staat een achtkantige, voor Zeeuwsch-Vlaanderen unieke, molenromp uit 1830.

Aan de Kloosterlaan vinden we nog de getij-water-korenmolen: deze werd in 1696 gebouwd in de vestingwal. Er werd gebruik gemaakt van opgestuwd vloedwater om in tijden van oorlog graan te malen. De windmolens waren dan te kwetsbaar. De waterkorenmolen was afgedekt met grond en gold als ‘bomvrij’. Van het complex bestaat nog een behoorlijk gedeelte: de gemetselde overkluizingen zijn volledig aanwezig en ook is er nog een compleet privaat.

Op de Westkade van het kanaal vinden we het beeld van de Schepentrekker.De Schepentrekker is het symbool van het oudste beroep van Sas van Gent, toen de nederzetting vooral diende als ‘sluis’ van Gent.

Sas van Gent is 141 hectaren groot en telt bijna 4.000 inwoners. Op z’n gezelligst is het er tijdens Carnaval en het Folklorefestival in de zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *