Noordoostpolder

Plaatsen > Noordoostpolder

De gemeente Noordoostpolder ligt in de provincie Flevoland. De gemeente heeft 45.770 inwoners op een oppervlakte van 596,20 km². Tevens omvat de gemeente een wateroppervlakte van 135,40 km².

De gemeente Noordoostpolder omvat de woonkernen: Bant, Creil, Emmeloord, Ens, Espel, Kraggenburg, Luttelgeest, Marknesse, Nagele, Rutten en Tollebeek. Het gemeentehuis staat in Emmeloord.

De drooglegging van de Noordoostpolder kwam gereed september 1942. De naam Noordoostpolder is een verkorte versie van de Noord-Oostelijke Polder, een werknaam die voorkomt in ‘plan-Lely’ uit 1891. Daarin werd, bijvoorbeeld, de huidige Wieringermeer de Noord-Westelijke Polder genoemd. In de oorlog werd Lely’s Noord-Oostelijke Polder verbasterd tot Noordoostpolder. En dat werd volgens Van Diepen een soort geuzennaam, omdat de – denkbeeldige – afkorting NOP werd gebruikt voor Nederlands Onderduikers Paradijs. De Duitsers wilden de Noordoostpolder Urkerland noemen. De Duitse bezetter legde destijds die naam officieel vast voor het gebied. In de oorlogstijd werden overigens ook wel Schokkerwaard, Urkerwaard en Nieuw Schokland genoemd als alternatief voor ‘Noordoostpolder’. 

In de naoorlogse jaren zou de polder worden ingedeeld in vier gemeenten. Eén ervan zou de ‘gemeente Emmeloord’ moeten gaan heten. De Tweede Kamer lag dwars. In 1962 werd het Gemeente Noordoostpolder, voor het héle gebied.

In het uitgestrekte polderlandschap met groen omzoomde boerenerven krijgt de natuur inmiddels volop de ruimte. In het voorjaar wordt het beeld bepaald door de talloze bloembollenvelden met bloeiende tulpen, gladiolen en lelies. Veel bloemenpracht is ook te zien als u de tulpenroute volgt. In de zomer zijn het juist de graan-, aardappel-, uien- en bietenakkers die het beeld bepalen.

De bossen in de gemeente zijn aangelegd op percelen grond die voor agrariërs minder goed bruikbaar waren.

Het Kuinderbos ligt in het noordoosten van de gemeente. In het bos vindt u wandel-, natuur- en fietspaden, een natuurcamping, dagcamping, speelweiden, picknickplaatsen, kampvuurplaatsen en historische ruïnes. Er zijn wandelroutes, een “natte neuzenpad” en hondenlosloopgebied, ATB-route, de Kuinderbosfietsroute en een ruiter- en menroute. Het bos strekt zich uit over de grens met de provincie Overijssel.

In de Noordoostpolder nabij Kraggenburg ligt nu het Voorsterbos. De Voorst was vroeger een steile keileembult die boven het water van de Zuiderzee uitstak. Dit bos huisvest een aantal campings, restaurants, een speeltuin en een jachthaven. U vindt er ook wandelroutes, fietsroutes en een ruiterpad van 8,5 km. Op slechts een steenworp afstand ligt het historische Zuiderzee-stadje Vollenhove.

Voor de recreant zijn er in Noordoostpolder bovendien veel visplaatsen.

Vrijwel nergens in Europa zijn er plekken waar de rugstreeppad zo algemeen voorkomt als in Noordoostpolder. De rugstreeppad voelt zich op en langs de boerenakkers goed thuis. Daar wordt geploegd, geëgd, gezaaid, gemaaid. Daar is het land voortdurend ‘in beweging’. Die dynamiek in het landschap, daar voelt de pad zich bij thuis.

Op 15 juni 1970 werd de Ketelbrug tussen Oostelijk Flevoland en de Noordoostpolder in gebruik genomen. De Ketelbrug behoorde tot de grootste bruggen van ons land. In totaal heeft de brug ongeveer 30 miljoen gulden gekost.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *