Marum

Plaatsen > Marum

Gemeente Marum ligt in de provincie Groningen en heeft 10.091 inwoners. De gemeente omvat de woonkernen: Boerakker, Jonkersvaart, Lucaswolde, Marum, Niebert, Noordwijk, Nuis en de Wilp.

Dorp Marum
Marum ligt in de gelijknamige gemeente Marum in de provincie Groningen. Marum is een wegdorp in de veengebieden van zuidwest Groningen. De aanleg van de tramlijn Groningen-Drachten in 1913 leidde tot een snelle ontwikkeling van het gebied.

Marum is de grootste kern van de gemeente met ruim 5500 inwoners. De gemeente Marum ligt zo’n 25 kilometer van de stad Groningen en ruim 10 kilometer van Drachten. Het dorp ligt aan de A7 Groningen-Drachten.

De naam Marum komt van Mar (=water) en heim  (=plaats), plaats aan het maar/water (het Oude Diep). Van oudsher kent Marum een aantal buurtschappen, Linde, de Haar en Malijk, de streek tussen Kruisweg tot Nuis.Langs de boerderijen in het buurtschap Malijk liep de oude weg  tot de Kruisweg. Deze sloot aan op de weg door het oude centrum ( Marum-west) en ging via de Haar naar Friesland. De gemeente werd gekenmerkt door
lintbebouwing langs de doorgaande wegen.

In Marum-west aan de Noorderringweg staat een NH-kerk uit de twaalfde eeuw. De kerk is een van de oudste bakstenen bouwwerken in Groningen. De Hervormde kerk is gelegen op een oorspronkelijk omgracht terrein. Het is een eenvoudige zaalkerk met een kleiner inspringend vijfzijdig gesloten koor en een tweeledige toren met naaldspits.
In de twaalfde eeuw is het grootste stuk gebouwd. Het koor werd gebouwd in de twaalfde eeuw, terwijl het huidige schip en de toren in het eerste kwart van de dertiende eeuw werden gebouwd. In het koor bevindt zich een dichtgemetselde ingang.  In het middden van de zestiende eeuw werd de toren verhoogd met een klokkenzolder en werd op het schip de huidige kap aangebracht. De noordgevel is in zijn geheel opnieuw beklampt, waarschijnlijk in 1770. De toren is in de achttiende eeuw weer verlaagd. De huidige naaldspits werd in 1886 aan de kerk toegevoegd. De huidige toren dateert daarmee van 1886. 

Binnenin de kerk bevindt zich een herenbank uit het eerste kwart van de achttiende eeuw en een preekstoel van D. Duursma uit 1826.

De eerste gereformeerde kerk dateert van 1858 en staat aan de Kruisweg. Deze kerk is later  afgebroken. De nieuwe kerk  werd vlak achter de oude kerk gebouwd. Marum heeft een lagere landbouwschool gehad. Deze is in 1939 gebouwd. De school is in 1963 gesloten.

In 1918 werd de coöperatieve zuivelfabriek Zuidelijk Westerkwartier aan de Noorderringweg in gebruik genomen. De zuivelfabriek is nog steeds in bedrijf en inmiddels de grootste producent van Edammer kaas in West-Europa.
Van 1913 tot 1985 liep door Marum de tramlijn Groningen-Drachten. Tot 1948 personen en goederenvervoer. Na 1948 werd de spoorbaan alleen gebruikt voor goederen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *