Marken

Plaatsen > Marken

Tussen de Gouwzee en het IJsselmeer ligt het voormalig eiland Marken, waar nog steeds een eilandsfeer overheerst, nu verbonden met het vasteland door een dijk. In smalle straatjes staan de groene huizen op palen en werven. In hoogtijdagen als trouw en rouw wordt nog steeds de kleurrijke Marker Klederdracht gedragen. In het Museum wordt een beeld gegeven van het leven op Marken van vroeger en nu. Het houtsnijwerk van het eiland is bekend en wordt gedemonstreerd bij de klompenmaker.

Van 1232-1251 was Marken bezit van de abdij Mariëngaarde (bij Leeuwarden). Toen de Hollandse graaf Willem IV in 1345 zijn oorlog tegen de Friezen begon, liet hij de uithof in bezit nemen. In de 17e eeuw bloeide op Marken de scheepsbouw. In 1957 maakte een dijk naar het vaste land een abrupt einde aan het isolement van het eiland marken.

De vuurtoren Het witte Paard van Marken is welhaast het bekendste en meest gefotografeerde bouwsel van de voormalige Zuiderzeekust. Vooral in de winter als kruiend ijs het eiland geselt, biedt Marken een spectaculaire aanblik.

Het Marker museum geeft een beeld van het leven op Marken vroeger en nu. Gevestigd in 6 voormalige vissershuisjes toont het museum de historie van het eiland; veel aandacht voor het Marker kostuum. Verder zijn er een kaas- en een klompenmakerij

Veel huizen zijn op werven en op palen gebouwd, als voorzorg tegen de overstromingen die het eiland regelmatig teisterden toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *