Maastricht

Plaatsen > Maastricht

De gemeente Maastricht ligt in de provincie Limburg.

In de gemeente Maastricht wonen 121.498 inwoners op een oppervlakte van 60,06 km². Binnen de gemeentegrenzen ligt 3,26 km² water.

Binnen de grenzen van de gemeente Maastricht ligt alleen de stad Maastricht die verdeeld is in de woonwijken:

  • Biesland
  • Limmel
  • Heugemerveld
  • Malberg
  • Malpertuis
  • Nazareth
  • Wittevrouwenveld
  • Wyckerpoort

In het Natuurhistorisch Museum Maastricht worden omvangrijke collecties beheerd op het gebied van de geologie, paleontologie, flora en fauna van Zuid-Limburg en omgeving.

Elke eerste zondag van de maand is voor Wyck en de binnenstad Maastricht een vaste koopzondag.

Maastricht Aachen Airport is een moderne luchthaven voor de Euregio Maas Rijn. Ryanair, zal per december 2012 haar 51ste basis zal openen, en haar 1ste in Nederland, op Maastricht Aachen Airport met een gestationeerd vliegtuig en 3 nieuwe bestemmingen naar Dublin, Londen Stansted en Venetie Treviso. Dit genereert in totaal 450.000 passagiers per jaar voor de luchthaven en zo’n 450 banen waarbij Ryanair meer dan $ 70 miljoen in Maastricht Aachen Airport investeert.

Kazematten
Tussen 1575 en 1825 is aan de westkant van Maastricht een netwerk van gangen of mijngalerijen ontstaan. Deze gangen werden gebruikt om tijdens een belegering van de stad de vijand ondergronds te benaderen en onschadelijk te maken. U kunt deze kazematten bezoeken met een rondgang van circa 1 uur onder leiding van een VVV-gids. Deze gids geeft u een indruk van het “hoe en waarom” van dit unieke krijgsbouwkundige monument, waarin kundig gemetselde koepelgewelven en imponerende bomvrije ruimten afwisselen met kruitkamers, trappen en galerijen van velerlei aard. De kazematten zijn niet toegankelijk voor rolstoelgangers.

Fort St. Pieter.
Op de noordpunt van de St. Pietersberg ligt het in 1701-1702 gebouwde Fort St. Pieter. Het is opgetrokken op een vijfhoekig grondplan met in het midden een tweetal hoofdgalerijen en een rondgaande galerij, die langs de vijf wanden voert. Onder leiding van een VVV-gids kunt u een bezoek brengen aan genoemde galerijen en de bomvrije ruimten; u kunt in de diepe waterput naar beneden kijken en bij goed weer naar boven gaan om te genieten van het prachtige uitzicht over de stad en het omringende landschap. De rondleiding duurt ongeveer een uur.

Grotten van St. Pieter
De beroemde Grotten van St. Pieter zijn ontstaan door de winning van mergel als bouwsteen. Op deze wijze is er in de loop der eeuwen een labyrint gevormd met meer dan 20.000 gangen.  Op de wanden staan interessante, soms zeer oude opschriften maar ook kunstenaars zijn hier aan het werk geweest. Tijdens de vele belegeringen van Maastricht en ook tijdens de laatste wereldoorlog gebruikten de mensen uit de directe omgeving van de berg deze gangen als schuilgelegenheid, de toen aangebrachte voorzieningen zijn nog gedeeltelijk aanwezig. Bezoekers wordt aan-geraden een vest, trui of jas mee te nemen. De temperatuur in de grotten is 9 à 10 graden Celsius. De rondleidingen, die ca. een uur duren, staan onder leiding van VVV-gidsen. De belangrijkste grotten zijn:

  • Noordelijk Gangenstelsel:
    Grotten Noord of het Noordelijk Gangenstelsel van de Sint Pietersberg, gelegen aan de Luikerweg 71 ligt het dichts bij Maastricht en kan iedereen het gemakkelijkst bereiken. Hier krijgt u een ideaal beeld van het ondergrondse labyrint van de Sint Pietersberg.

  • Grotten Zonneberg:
    Aan de andere kant van de Sint Pietersberg kunt u zowel met een boot als met eigen vervoer de grotten Zonneberg bezoeken. De bezoekers die met de boot komen kunnen een consumptie nuttigen of vrijblijvend 30 minuten wachten voor aanvang van de rondleiding. Wie de wachttijd trotseert zal rijkelijk beloond worden met een prachtige rondleiding door de hoge gangen van grotten Zonneberg, dat in de tweede wereld oorlog ingericht werd als grootschalig evacuatiegebied.

Bronnen:

  • Persbericht Sabine de Witte Dinsdag 03 Juli 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *