Loenersloot

Plaatsen > Loenersloot

Loenersloot ligt landelijk gelegen (én toch goed bereikbaar) tussen Utrecht en Amsterdam in de gemeente Loenen in de provincie Utrecht.

Loenersloot is door het Amsterdam-Rijnkanaal en de spoorlijn Amsterdam-Utrecht afgesneden van de vier andere Loenense Kernen.

Loenersloot ligt aan de Angstel en wordt gekenmerkt door het imposante “Kasteel Loenersloot’’ waarvan de slotgracht in open verbinding staat met de Angstel. Hoewel de familie Van Loenersloot al in 1156 genoemd wordt, is van het kasteel pas in 1258 sprake.
Geschiedenis In 1516 wordt het kasteel gekocht door Amelis van Amstel van Mijnden, die ook al in bezit is van de kastelen Mijnden en Kronenburg (Beiden in Loenen a/d Vecht). Na zijn dood erft de tweede zoon, ook Amelis geheten, Loenersloot.

Het kasteel blijft in deze familie tot in de 17e eeuw, als de laatste mannelijke nakomeling sterft. Er zijn dan drie erfdochters, waarvan er maar 1 trouwt. Maria Johanna van Amstel van Mijnden trouwt in 1679 met Pieter Reinier baron van Stepraedt. Hun zoon Diederik Johan erft Loenersloot, maar ook Doddeldael en Ewijk. Bovendien is zijn echtgenote eigenaresse van De Slangenburg. Door het grote aantal kastelen dat deze familie nu ter beschikking heeft, wonen ze niet meer op Loenersloot, maar wordt het verhuurt aan verschillende personen.

Uiteindelijk wordt het kasteel in 1766 verkocht aan Hendrik Willem van Hoorn. Dan breekt een slechte tijd aan voor Loenersloot, want Hendrik Willem begint met de sloop van het kasteel. Vier jaar later is hij echter failliet gegaan en verkoopt hij het kasteel aan Andries Jan Strick van Linschoten. Deze Andries Jan verandert Loenersloot in een buitenplaats, waarbij het middeleeuwse uiterlijk grotendeels behouden blijft.
De laatste eigenaresse M.F.M. baronesse van Nagell brengt het kasteel onder in een Stichting.
Het huidige aanzien van Loenersloot stamt hoofdzakelijk uit de 17e en de 18e eeuw. Alleen de ronde verdedigingstoren stamt uit de 13e eeuw.

Langs de oude weg naar Amsterdam, staan enkele fraaie 17e eeuwse herenhuizen met bijbehorende theekoepels.

In Loenersloot zijn geen winkels, restaurants cafés of koffiehuizen gevestigd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *