Kerkwerve

Plaatsen > Kerkwerve

In de polder Schouwen op het eiland schouwen-duiveland in de provincie Zeeland ligt Kerkwerve, dat vermoedelijk in de 12de eeuw is ontstaan. In 1298 wordt het dorp voor het eerst in schriftelijke bronnen vermeld. Het dorp ontstond op en rond een hoogte of werf. Op deze werf werd de kerk gebouwd en op die wijze ontstond de naam Kerkwerve. 

Tot Kerkwerve behoorden ook de gehuchten Nieuwerkerke (Schutje), Moriaanshoofd en het nu verdwenen Rengerskerke of Houtenpoppen.

Kerkwerve had een oude kerk, de naam zou er zelfs van afgeleid zijn, maar de kerk werd in 1575 door de Spanjaarden o.l.v. Mondragon, door brand verwoest. De huidige kerk dateert uit 1900, de kansel stamt uit 1700. 

Ook het middeleeuwse kasteel Huis de Werve verdween in de 19e eeuw. De laatste stolpboerderij van Schouwen-Duiveland, daterend uit de 17e eeuw, overleefde de ramp maar werd toch in 1955 gesloopt.
Eén monument werd bewaard, de molen van Moriaanshoofd, uit 1886,molen De Zwaan, een achtkantige rieten bovenkruier van het type grondzeiler.

In Kerkwerve worden ieder jaar de open Zeeuwse kampioenschappen Palingroken gehouden, palingrokers uit de verre omtrek betwisten elkaar wie de lekkerste paling aan het publiek kan aanbieden. Op deze dag is het ook open dag Miniatuur Spoorwegen. 

Dat brengt ons bij Recreatieboerderij van Langeraad, hier rijdt op een 350 meter lange miniatuurspoorbaan een echte stoom- of diesellocomotief met wagons speciaal voor kinderen. De Recreatieboerderij biedt u ook een forellenvisvijver, een populierenbos – met picknick- en barbecueplaatsen- een boerenboscamping en een paling – en escargotskwekerij. Tijdens een 1,5 uur durende rondleiding met begeleiding krijgt u alle informatie over het kweken van paling en escargots. In de bij de boerderij behorend winkeltje zijn allerhande boerderijproducten uit de omgeving te koop.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *