IJssel

Rivieren > IJssel

De IJssel is één van de mooiste rivieren van ons land. Het water, de uiterwaarden, natuurgebieden en de eeuwenoude Hanzesteden vormen samen een toeristische trekker van formaat. De rivier de IJssel is een zijrivier van de Rijn. De IJssel verlaat bij Westervoort ten oosten van Arnhem de Rijn en stroomt in noordoostelijke en later in noordelijke richting via de zwarte water, het Ketelmeer naar het IJsselmeer. De lengte van de IJssel is ongeveer 125 km.

De IJssel is pas in de vroege Middeleeuwen ontstaan. Daarvoor was het huidige IJsseldal een moerassig gebied waardoor een klein riviertje stroomde, gevoed door lokale beken. Rond 600 ontstond een spontane aftakking van de Rijn ergens in de buurt van Arnhem. Langzamerhand ging de nieuwe loop steeds meer Rijnwater afvoeren. De rivier werd snel bevaarbaar. Rond ongeveer 950 kreeg de rivier een omvang als wij nu kennen.

De IJssel vormde eeuwenlang een berucht strijdtoneel. De rivier was een natuurlijke grens waar strijdende partijen elkaar troffen of dachten te treffen. Want lang niet alle kastelen, forten en bunkers zijn ook echt gebruikt. Toch liet de tijd veel sporen achter langs de rivier. Zo herinneren in Kampen en Zwolle bijvoorbeeld poorten en stadsmuren aan de 80-jarige oorlog. Deventer gaat zelfs nog verder terug in de tijd, aangezien de Vikingen de stad ooit aanvielen. In Fortmond maakten in 1813 de ruwe Kozakken zich gereed om de IJssel over te steken en de laatste Fransen uit Nederland te jagen. Maar wellicht de meest bizarre gebeurtenissen speelden zich af rond landgoed De Haere ten zuiden van Olst. Hier legde men in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw (Koude Oorlog) de IJssellinie aan. Een zwaar bewaakte dam moest de IJssel afsluiten.

De Hanzesteden Kampen, Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen en Doesburg liggen achtereenvolgens langs de IJssel, volgens velen de mooiste rivier van Nederland. Tijdens uw bezoek laten de voormalige handelssteden u kennismaken met alles dat zij te bieden hebben op historisch, cultureel, landschappelijk en artistiek gebied. De roemrijke geschiedenis van het Middeleeuwse Hanzeverbond liet z’n sporen ruimschoots achter.

De natuurgebieden en uiterwaarden langs de IJssel zijn geliefd om de bijzondere flora en fauna. De dijken bieden vooral in de wintermaanden een goed uitzicht op de vele vogels. Duizenden ganzen zijn dan te gast in het rivierenlandschap. De IJsselflora is al even bijzonder en trekt natuurliefhebbers uit binnen- en buitenland naar natuurgebieden als de Duursche Waarden, Ossenwaard en de Vreugderijkerwaard. De Keizers- en Stobbenwaarden ten noorden van Deventer staan te boek als een fraai uiterwaardengebied dat een beozek meer dan waard is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *