Emmen 

PLaatsen > Emmen

Markt Emmen (c)2016 Martin Lamboo

Markt Emmen (c)2016 Martin Lamboo

Emmen is, met 108.000 inwoners de grootste gemeente van Drenthe en na Groningen de tweede van Noord-Nederland. Verder heeft de stad een omvangrijke industrieconcentratie (de grootste van Noord-Nederland) en zeer veel groente-en bloementeelt onder glas: maar liefst ± 280 ha. tuinbouwbedrijven. Met al haar voorzieningen is Emmen de spil van de regio Zuidoost-Drenthe en zuidelijk Groningen, een gebied met meer dan een kwart miljoen inwoners.

De gemeente Emmen omvat de stad Emmen,
Barger-Compascuum, Emmer-Compascuum, Emmer-Erfscheidenveen, Erica, Klazienaveen, Nieuw-Amsterdam, Nieuw-Dordrecht, Nieuw-Schoonebeek, Nieuw-Weerdinge, Roswinkel, Schoonebeek, Veenoord, Weiteveen, Zandpol en Zwartemeer.

Emmen (c)2016 Martin Lamboo

Emmen (c)2016 Martin Lamboo

Emmen is een dorp met een stedelijk karakter, ontstaan aan de oostkant van de Hondsrug langs de weg van Coevorden naar Groningen. Het esdorp kent vanaf het einde van de twaalfde eeuw een zelfstandige parochie. De plaats Emmen wordt voor het eerst in 1137 genoemd in verband met een aldaar gelegen herenhof van de bisschop van Utrecht. Deze werd begin veertiende eeuw opgeheven. Emmen was het centrale kerkdorp van enkele middeleeuwse dochternederzettingen: Westenesch, Angelslo, Zuidbarge, en Weerdinge. De ontwikkeling bleef bescheiden tot in de vroege negentiende eeuw toen het oostelijker gelegen kerkdorp Roswinkel nog altijd groter was.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de economisch zwakke Drentse zuidoosthoek uitgeroepen tot ontwikkelingsgebied. De rol van verzorgingscentrum voor de regio heeft als gevolg gehad dat in de dorpkern veel oude bebouwing plaats heeft moeten maken voor een meer stedelijke ontwikkeling. Van de brinkachtige structuur van het dorp resteert enkel de kerkbrink (Markt).

Kenmerkend voor Emmen is de combinatie van stadse elementen in een natuurlijke omgeving. Ruimte is er nog heel gewoon. Rondom de kern Emmen, met zo’n 55.000 inwoners, liggen dertien grotere en kleinere dorpen. De totale oppervlakte van Emmen is net zo groot als de driehoek Rotterdam-Den Haag-Leiden. Je vindt er nog ongerepte natuurgebieden.

De stad Emmen heeft een modern centrum, met overdekte winkelcentra van allure: De Weiert en De Vlinder. De spraakmakende voetgangersbrug Traverse verbindt het bestaande Noorder Dierenpark in het centrum van Emmen en de uitbreiding van het Noorder Dierenpark op de Noordbarger Es (tegenover het centrum). Kenmerkend voor het centrum van Emmen is zijn groene hart: de fraaie brink (nu het marktgebied) met statige bomen rond de karakteristieke Nederlands Hervormde Kerk. Dichtbij de terrasjes van de cafés en restaurants. En op nog geen 300 meter van de ingang van het Noorder Dierenpark, waar de vele bezoekers voor een gezellige sfeer zorgen.

Winkels Emmen
Aan weerszijden van het levendige hart liggen moderne en afwisselende winkelcentra, met gespecialiseerde winkels en boetiekjes, restaurants en cafés en vestigingen van landelijke grootwinkelbedrijven. Ma winkels ’s ochtends gesloten
Vr warenmarkt 8.30-14u. Do koopavond tot 21u

Bezienswaardigheden
Emmen staat bekend om het Noorder Dierenpark, het vele natuurschoon en de bijzondere stedenbouwkundige opzet, waardoor Emmen de naam van ‘open, groene stad’ heeft gekregen. Bossen die tot in de moderne woonwijken doordringen, het dynamische stadscentrum op een steenworp afstand van hunebedden en oude Saksische boerderijen. Dit geeft een verrassende mix van stedelijke dynamiek en landelijke rust en ruimte. Emmen trekt, met haar attracties zeer veel dagjesmensen: meer dan 2,5 miljoen per jaar.

Dierenpark Emmen
De Dierentuin in Emmen, vroeger het Noorder Dierenpark, behoort tot de tien populairste dagattracties van Nederland, zo bleek uit de ranglijst van dagattracties van het Nederlands Bureau voor Toerisme in 2008. Het Dierenpark Emmen staat met 1,2 miljoen bezoekers op de negende plaats in deze top 20. Dierenpark Emmen heeft zich topt doel gesteld bezoekers op een prettige, recreatieve manier te betrekken bij de levende natuur. De combinatie van vaak grote groepen dieren, aangename beplanting en spannende exposities maakt van Dierenpark Emmen een unieke dierentuin. Het Dierenpark in Emmen werd in 1935 geopend. Inmiddels bestaat Dierenpark Emmen uit twee delen. Het van oudsher bekende park ligt in het centrum van Emmen. Het andere deel, dat in 2002 geopend is, staat bekend als ‘locatie Es’ en ligt op de vlakbij gelegen Noordbargeres. Deze locatie grenst aan het grote parkeerterrein (P-Zuid). De locaties zijn door een loopbrug en het voetgangersgebied in het winkelcentrum met elkaar verbonden. Uw toegangskaartje is voor beide locaties geldig.

Bargerveen
Een uniek natuurgebied is het uitgestrekte hoogveenreservaat Het Bargerveen bij Zwartemeer en Weiteveen. Het gebied is beperkt toegankelijk via enkele wandel- en fietspaden. Nadere informatie bij Staatsbosbeheer Zwartemeer (0591-313572).

Oudheidkamer
Verder heeft Emmen een Oudheidkamer met o.a. het Radiotron, een tentoonstelling over de ontwikkeling van radio, grammofoon, film, telefoon vanaf 1880. En in de omgeving natuurlijk veel natuurschoon.

De Grote kerk

Emmen (c)2016 Martin Lamboo

Emmen (c)2016 Martin Lamboo

De Grote kerk is een kruiskerk voorzien van een forse toren met achtkantige lantaarn en gedrongen spits. De romaanse toren stamt uit het einde van de twaalfde eeuw en heeft een onderbouw van behakte zwerfstenen. De bakstenen opbouw wordt geleed door langwerpige spaarvelden die worden afgesloten door gekoppelde rondbogen.
De toren werd gebouwd aan het einde van de twaalfde eeuw en is rond 1456 verhoogd. Het benedengedeelte bestaat uit granieten zwerfkeien, vergelijkbaar met het koor van de kerk van Odoorn. Erboven staat een opbouw met bakstenen. In 1855-’56 heeft men de torenspits vervangen door de huidige bekroning en de toren gepleisterd. In 1907 werd de bepleistering verwijderd en werd de toren, met uitzondering van de noordzijde, ommetseld. Bij de restauratie in 1972-’76 is de spits vernieuwd. In de toren hangt een in 1877 door de gebroeders Van Bergen uit Midwolda hergoten bronzen klok uit 1456. Oudere klokken zijn in de loop van de tijd verdwenen. Onder de toren zijn drie grafzerken neergelegd, waarvan de oudste uit 1635 stamt.
De middeleeuwse kerk, een drieschepig gotisch gebouw, heeft men in 1855-’56 gesloopt en vervangen door het huidige gebouw in neoclassicistische vormen met pilasters en spitsboogvensters. De oude kerk was versierd geweest met muur- en gewelfschilderingen, onder andere van Het Laatste Oordeel en de lijdensvoorstellingen van Christus. Bij opgravingen in 1965 bleek uit de fundamenten dat het koor ouder was dan het schip. Ook werden sporen gevonden van een houten voorganger.
De gepleisterde binnenkant van de kerk wordt gedekt door een gestukadoord houten tongewelf. Het interieur is gerestaureerd in 1964-’65. Tot de inventaris behoort een doopvont van bentheimer zandsteen uit de eerste helft dertiende eeuw. De kuip ervan rust op vier leeuwen; de friezen zijn gesierd met wijnranken. Het vont verdween in 1855 bij de afbraak van de kerk. Nadat het lange tijd als bloembak dienst had gedaan belandde het uiteindelijk in Drents Museum, die het de kerk uiteindelijk in bruikleen terugschonk.
In de kerk bevinden zich een aantal negentiende eeuwse tekeningen, waaronder een aquarel van de ‘OUDE KERK TE EMMEN’ uit 1887 van J. Reynders Sr. (1823-1889) met gezicht op kansel en interieur van het gesloopte middeleeuwse gebouw. Van zijn hand bevindt zich ook een potloot- en pentekening van ‘De in 1855 gesloopte kerk van Emmen, inwendig’ in het Drents Museum in Assen.
Het orgel aan de westwand van het gebouw werd gebouwd door Roelft Meyer uit Veendam (1872-’73).

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Emmen en omgeving.
In Emmen en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Emmen en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *