Ellewoutsdijk

Plaatsen > Ellewoutsdijk

Ellewoutsdijk is gelegen aan de Westerschelde, in de meest zuidelijke punt van de zak van Zuid-Beveland en is met ca. 300 inwoners het kleinste dorp van de gemeente Borsele. Het is een sfeervol dorp, waarvan het aanzien wordt bepaald door twee herenhuizen in parkachtige tuinen, die na de 2e wereldoorlog door de ambachtsheer (de familie van Hattum) zijn gebouwd op de resten van een in de oorlog vernietigde buitenplaats.

Ellewoutsdijk heeft een kleine jachthaven, welke grenst aan het buitendijkse natuurgebied. De aanwezigheid van het (getijde)jachthaventje aan de zeedijk oefent aantrekkingskracht uit op watersporters uit Ellewoutsdijk en omgeving. Aan de rand van het dorp onderaan de zeedijk ligt het kampeerterrein ‘Zuudschorre’ van de Nederlandse Caravan Club. Aan de Scheldezijde van de dijk liggen de natuurgebieden Zuidgors en de slikken van Everingen. Tevens vindt u in de omgeving het natuurgebied ‘de inlaag van 1887’ waar veel watervogels fourageren en broeden.

Achter de zeedijk ligt een fort uit 1837, dat indertijd diende ter verdediging van de Schelde en nu in eigendom is van de vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland. Na de afscheiding van de Zuidelijke Nederlanden (België) in 1830 vreesden de Noordelijke Nederlanden dat bij oorlogsdreiging schepen van vreemde mogendheden via de Schelde naar Antwerpen zouden varen. Daarmee zou de neutraliteit van Nederland in het geding komen. Om die reden werd een verdedigingssysteem gebouwd, dat bestond uit een reeks forten langs de Westerschelde. Toen werd de vaart op de Schelde in tijden van oorlog van hier uit onder controle gehouden, tegenwoordig wordt het fort gebruikt voor tentoonstellingen, muziekuitvoeringen, country fairs etc.
In een van de Kazematten draait een circa 4 minuten durende informatieve film over de Westerschelde; De Schelde Natuurlijk.
Bovenop het Fort is een vogeluitkijkpunt gerealiseerd met zicht (verrekijker) op de Westerschelde. Fort Ellewoutsdijk, Fortweg 2. Geopend: dagelijks, 10-17 uur en gratis toegankelijk.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *