Den Ham

Plaatsen > Den Ham

Den Ham ligt in de gemeente Zuidhorn in de provincie Groningen.

De naam Den Ham verwijst naar een afgeperkt of omheind stuk land en heeft daarnaast in ruimere zin betekenis van: plaats, dorpsgemeente. In een kerkelijk register van ongeveer 1475 komt “Den Ham” niet voor. Wel “Horham” (“hor” stamt waarschijnlijk van “hore”, Oudfries voor slijk). Misschien was Horham de vroegere naam van Den Ham. Vanouds bestond Den Ham uit drie gehuchten: Altenaauw, De Knijp en Biggestaart. Waarom men spreekt van Altenaauw is niet bekend. Een Knijp is een woord voor een kunstmatige vernauwing van een waterloop om de stroming te beperken. De Knijp zal gelegen hebben (in de middeleeuwen) ongeveer naast het tracé van de tegenwoordige bij de Sietse Veldstraweg stromende “Kliefsloot”. Biggestaart zal zo genoemd zijn vanwege de vorm ervan. Vandaag de dag zijn de Knijp en Biggestaart aanelkaar gegroeid.

Den Ham kan zich beroemen op het bezit van de enige overgebleven borg in de gemeente: de Hamster- of Piloersemaborg. De borg ontstond in de 16e eeuw en werd toen bewoond door telgen van het geslacht de Mepsche. In 1633 werd de borg waarschijnlijk iets ten noorden van het vroegere Piloersema geheel herbouwd. Het grootste deel van wat er toen werd neergezet, staat er nog steeds. In 1699 werd de borg verkocht aan boeren. In 1838 kwam Piloersema in handen van Tonnis Bartels Wieringa, ook wel bekend als “Tun van Beswerd” (hij woonde op Beswerd, een gehucht ten oosten van Den Ham), die tijdens zijn leven een bezit van 7 boerderijen (waaronder deze Hamsterborg) met in totaal 275 bunder land wist te verwerven. In 1998-1999 werd de borg grondig gerenoveerd.

Het kerkje van Den Ham – op een nog geheel gave wierde – dateert waarschijnlijk uit de 16e eeuw. In 1729 werd het bijna geheel herbouwd. In 1851 ontdekte men een grafkelder welke ooit was bestemd voor de leden van de familie de Mepsche. In 1910 werd de westgevel gewijzigd. Het orgel in de kerk dateert uit 1899. In 1997 onderging het kerkje een ingrijpende restauratie. Het fraai gelegen kerkje is sinds 1978 eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken. 

Tenslotte nog iets over de “Spanjaardsdijk”. Die dijk heeft niets met Spanjaarden uit te staan, maar heeft zijn naam ontvangen van een aan die dijk gelegen huis “Spanje”. Vanouds sprak men dan ook van “Spanjediek” in plaats van Spanjaardsdijk.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Den Ham en omgeving.
In Den Ham en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Den Ham en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *