Den Haag

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Den Haag

Den Haag heeft bijna 500.000 inwoners. Het is de op twee na grootste stad van Nederland en beslaat een oppervlakte van 100 km2. Wat Den Haag ook zo aantrekkelijk maakt, is dat maar liefst een derde van dat totaaloppervlak groen is, met meer dan 400 hectare bos. Daarnaast biedt de ‘groenste stad van Europa’ u ook nog eens twee badplaatsen: Scheveningen en Kijkduin. Den Haag heeft een grote diversiteit aan attracties en musea. Het hele jaar door, voor groot en klein. Een bezoek aan Omniversum is een spectaculair en leerzaam avontuur. Duinrell betekent een dagje genieten van de vele attracties en spetterende waterpret.  Miniatuurstad Madurodam is het gehele jaar geopend en ‘s avonds groots verlicht.

Den Haag is zo heel anders dan de meeste oude Hollandse steden. Het ´mooiste dorp van Europa´ heette het in de 18de eeuw, de eeuw waarin bezoekers van ons land ook spraken over het ´schitterende Den Haag´. Van die glorietijd getuigt nog steeds de mooiste laan van Nederland: het lommerrijke Voorhout.

En welke Hollandse stad heeft nog zo´n stoer middeleeuws kasteel in haar centrum staan? Het werd gebouwd in de 13de eeuw door de graven van Holland. Zij wisten blijkbaar ook toen al de groene en bosrijke omgeving van Den Haag te appreciëren. Met het kasteel als middelpunt ontstond in de loop der eeuwen het Binnenhof, nog steeds het politieke machtscentrum van ons land.

Rondom het Binnenhof vestigde zich de elite in het ruim opgezette hofgebied. Aan de brede lanen en straten staan nog steeds de mooie woningen van de rijken van weleer.

Daarnaast ontwikkelde zich het dorp rondom de St. Jacobskerk met dichte bebouwing in smallere straten. Aan het einde van de 19de eeuw verrezen hier mooie Jugendstilpanden voor de elegante winkels van de inmiddels grote stad. Een knusse, intieme buurt vormt de Denneweg en omgeving met afwisselend restaurants, café´s, antiekzaken en het dromerige Smidswater.

Onze eigen tijd drukt zijn stempel op de gewaagde architectuur van de Resident, een nieuwe, indrukwekkende hoogbouwwijk in het hartje van de stad.

Laat u tijdens de wandeling verrassen door de vele gezichten van Den Haag…

Bezienswaardigheden
(Tenzij anders vermeld bevinden deze zich in het centrum, op loopafstand van Den Haag Centraal)

Den Haag Nieuw centrum (Resident / Stadhuis /Spuiplein) en Nieuwe Kerk
Lopend vanaf Den Haag Centraal richting het nieuwe Stadhuis op het Spui passeer je de Resident. De Resident is een nieuwe wijk met kantoren en woningen, midden in het centrum. Het hoge gebouw met de twee puntdaken dat de skyline van Den Haag domineert heet in de volksmond “de Haagse Tieten”. Bijzonder is dat er een oud en heel lelijk kantoorgebouw op deze plek stond, dat men niet heeft afgebroken. Het nieuwe gebouw is er om- en overheen gebouwd. Ernaast is in aanbouw de Hoftoren, die het hoogste gebouw van Den Haag moet worden.
Eind vorige eeuw besloot het Gemeentebestuur tot de bouw van een nieuw stadhuis met openbare bibliotheek. Het grote, spierwitte gebouw, ontworpen door Richard Meier, werd door de Hagenaars al direct omgedoopt tot IJspaleis, maar door lovende architectuurliefhebbers bezongen als een moderne kathedraal. Het bestaat uit de openbare bibliotheek (het ronde gedeelte aan de voorkant), 2 kantoorgebouwen (waar het grootste deel van de Haagse ambtenaren in werkt) met daartussen het atrium, een enorm overdekt binnenplein.

Naast het Stadhuis ligt het Spuiplein met daaraan de concertzaal Anton Philipszaal en het Danstheater. Het Spuiplein heeft een mooie fontein. Of eigenlijk juist geen fontein: het water spuit direct uit de straattegels in een steeds wisselend computergestuurd patroon. Het allerleukst is overigens als hij opeens begint terwijl er nietsvermoedende mensen overheen lopen. Dit is goed te bekijken vanuit de terrasjes aan de zijkant van het Stadhuis.
Aan de overkant van het Spui ligt de Nieuwe kerk. Toen in de late Middeleeuwen de Haagse bevolking bleef groeien, werd de Grote of St Jacobs kerk te klein. In de 17e eeuw werd er aan het water van het Spui een nieuwe kerk gebouwd in de stijl van die tijd: het Hollands-Classicisme. De gracht is gedempt, maar de kerk ligt nog steeds in een mooie ommuurde tuin waar zich het grafmonument van Spinoza, de beroemde 17e eeuwse filosoof, bevindt.

Plein/Mauristshuis
Het Plein was in de 13e eeuw een grote ommuurde groentetuin, ‘s Graven Kooltuin, direct achter de Ridderzaal. In de 16e eeuw raakte de tuin door oorlogsperikelen in verval, waarna Prins Maurits er rond 1600 een siertuin van liet maken. In de 17e eeuw werd het terrein door de Stadhouder verkocht en werd er op gebouwd. De bedoeling was het hele terrein vol te bouwen, maar Stadhouder Frederik Hendrik was daar tegen. Hij wilde iets nieuws, dat hij gezien had in Parijs: een open, vierkant stadsplein, omgeven door huizen. Hoewel alle originele herenhuizen in de loop der eeuwen zijn vervangen door nieuwe, heeft het plein zelf nog z?n oorspronkelijke vorm. In het midden staat een beeld van Willem van Oranje.
Een van de grootste gebouwen aan het Plein is het voormalige Logement van Amsterdam uit de 18e eeuw, waar de stad Amsterdam haar afgevaardigden in huisveste. Dit gebeurde al in de 16e eeuw, maar hoe groter de Amsterdamse welvaart, hoe meer afgevaardigden er waren en hoe groter het Logement moest worden. In de 17e eeuw kocht Amsterdam het eerste huis aan de voormalige Grafelijke moestuin, daarna de twee buurhuizen en in de 18e eeuw werd dit alles samengevoegd. Het gebouw is gerestaureerd en maakt nu deel uit van de Tweede Kamer. Aan het Plein liggen veel cafe’s en restaurants die zomers hun terrassen op het Plein hebben.

Van de oorspronkelijke herenhuizen is alleen het 17e eeuwse Mauritshuis (Korte Vijverberg 8) nog over, het classicistische stadpaleis van Johan Maurits, de Gouveneur-Generaal van de Nederlandse gebieden in Brazilie. Het ligt er nog bijna precies zo bij als 4 eeuwen geleden en is nu een museum met een wereldberoemde collectie Hollandse meesters uit de 17e eeuw, zoals Rembrandt, Vermeer, Hals en Potter. Aan het Mauritshuis is verbonden de Galerij Prins Willem V, het allereerste museum van Nederland.

Binnenhof /Ridderzaal/Hofvijver/Gevangenpoort/Plaats
Deze historische plek is reden voor het ontstaan van Den Haag. In de 13e eeuw besloot Graaf Willem II dat er vlakbij een al eerder door zijn familie gebouwd buitenhuis een echt kasteel gebouwd moest worden. Het ernaast gelegen duinmeertje is nu de rechthoekige Hofvijver. Willem II, een Duitse koning die door de Paus tot keizer gekroond zou worden, koos om politieke redenen deze nog bijna onbewoonde plek in het bos. Nog voor hij tot keizer werd gekroond kwam hij om in een veldslag tegen de West-Friezen, waardoor zijn imposante plannen nooit zijn uitgevoerd. Wel heeft zijn zoon Floris V de Ridderzaal gebouwd, die nog steeds jaarlijks in gebruik is voor de troonrede van de koningin. Er voor ligt een 19e eeuwse fontein met het beeld van Willem II. Heel bekend is het Ministerstorentje, waarschijnlijk uit de 15e eeuw. Oorspronkelijk was het een verdedigings- of uitkijktoren, later werd het achtereenvolgens opslagplaats en gevangenis en vanaf 1849 werd het de vaste werkkamer van de Minister-president.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *