Borsele

Plaatsen > Borsele

De gemeente Borsele ligt in de provincie Zeeland. De gemeentenaam Borsele geeft regelmatig verwarring met de naam van het dorp Borssele. De Ministeries schreven aan het gemeentebestuur van Borsele, conform de lijst der aardrijkskundige namen van Nederland, uitgegeven door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap in 1936. Bij brief van 24 september 1937 verzocht het gemeentebestuur aan de Minister van Binnenlandse Zaken voortaan de naam Borssele met dubbel ‘s’ en zonder ‘n’ als officiële schrijfwijze vast te leggen. Het verzoek werd toegestaan en dit besluit werd op 14 oktober 1937 op het ‘plakkebord’ gepubliceerd.

De per 1 januari nieuw gevormde gemeente Borsele, waarvan het dorp Borssele één van de 15 dorpen is, voert weer de officiële schrijfwijze. Dus met één ‘s’, doch zonder ‘n’.

Geen gebied in Nederland is in de loop der eeuwen zo aan veranderingen onderhevig geweest als juist dit deel van de Scheldedelta, wat nu de gemeente Borsele vormt. Aan het begin van onze jaartelling was dit gebied bewoond door inheemsen en Romeinse bezetters. Circa 270 jaar na Christus werd elke bewoning onmogelijk, omdat de zeespiegel rees en het land overspoelde. 

Pas tegen het jaar 1000 kwam er weer wat intensievere bewoning. Diverse kloosterordes spanden zich bijzonder in om het land te cultiveren en stichtten tal van nederzettingen en voerden tevens de eerste bedijkingen uit. Ook voor de regionale adel was inpoldering een manier om hun bezittingen uit te breiden. De sporen van deze expansiedrang zijn nog steeds terug te vinden in ons landschap, want het gebied ten zuiden van de grote polder ‘De Brede Watering’ is een netwerk van dijklichamen.

In dit gebied in Zeeland ontstonden de dorpen ‘s-Gravenpolder, Kwadendamme, Ovezande, Driewegen, ‘s-Heerenhoek, Heinkenszand, Lewedorp en Nieuwdorp. De andere dorpen Nisse, ‘s-Heer Abtskerke, Borssele, Oudelande, Baarland, Hoedekenskerke en Ellewoutsdijk zijn gesitueerd in een veel ouder gebied. De buurtschappen Baarsdorp en het verzwolgen Zwake waren vroeger volwaardige dorpen. Verder zijn er nog de buurtschappen Sinoutskerke en ’t Langeweegje.

Het dorp Borssele is gebaseerd op een geometrisch grondplan wat voor die tijd heel modern was. In verband met deze unieke vorm en karakter, heeft dit dorp het predikaat ‘ beschermd dorpsgezicht’ gekregen. Het dorpsplein is omringd door bomen, perkjes, mooie oude huizen en ook een kerk die stamt uit 1849.
Bij de vaete, (drinkplaats voor het vee), die is aangelegd na de herinpoldering van dit gebied in 1616, is een beeldje; voorstellende spelende kinderen geplaatst van de Goese beeldhouwer A. Beysens. Tevens bevindt zich daar het ‘Viskot’ (1832), en aan de andere kant van het plein een muziektent.
De bezienswaardigheden in het dorp zijn; de terp ‘Berg van Troye’, een overblijfsel van het kasteel van de eens zo machtige heren van Borselen (ca 1243). Ook is er een korenmolen met de naam ‘De Hoop en Verwachting’ (ca1714) die je kunt bezichtigen op iedere zaterdag vanaf 13:00.

Bezienswaardigheden

Kerncentrale Borssele,
EPZ, Bezoekerscentrum Kerncentrale Borssele, Zeedijk 30, 4454 PM, Industriegebied Vlissingen Oost, Havennummer 8099, telefoon: 0113-356000

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in de gemeente Borsele en omgeving.
In de gemeente Borsele en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in de gemeente Borsele en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *