Bolsward

Plaatsen > Bolsward

Bolsward ligt in de buurt van Sneek in het noordwesten van Friesland. Bolsward is een van de 11 Friese gemeenten. Het was ooit een bloeiende haven-en Hanzestad. Bolsward heeft twee Hbo-instellingen (zuivelindustrie).

De geschiedenis van de stad kan worden herleid tot 715. In de negende eeuw werd een toren huis gebouwd op de hogere bodem hier, veilig voor overstromingen. De stad werd lid van de Hanze in 1412. Het stadsstempel van Bolsward draagt een Latijnse tekst, die vertaald luidt: “Zegel voor de aangelegenheden van de Hanzestad Bolsward”.
Dat Bolsward van dit beroemde Duitse Hanzeverbond in de 15e eeuw lid is geweest, is zonder twijfel te danken aan haar aandeel in handel en zeevaart. Bolsward is trots gebleven op deze titel.
In onze tijd hebben oude Hanzesteden in Europa, waaronder Bolsward, zich opnieuw verenigd.
Elk jaar presenteren de Hanzesteden zich in een vier dagen durende manifestatie van cultuur, economie en kunst.
Dit jaar vindt de manifestatie plaats in het Belgische Brugge.
Ook Bolsward is daar dan van de partij.

Binnen Bolsward stonden vroeger verscheidene kloosters en kapellen. In de 13e eeuw kwamen de Minderbroeders naar Bolsward.
De door hen gebouwde Broerekerk (sedert 1980 een ruïne) is het oudste gebouw dat onze stad kent. De Witheren of Norbertijnen vestigden zich eveneens tegen het eind van de 13e eeuw in onze stad. Bij de St. Janspoort bewoonden de Begijnen een zusterklooster (de grauwe Begijnen van het H. Geestklooster). Daarnaast waren er zeker nog drie kapellen, maar alle zijn verdwenen.

Wel zijn aan de zijkant van het pand Grote Dijlakker 18, dat uitziet op een grachtje, nog duidelijk restanten te zien van een oude kapel, behorende tot het huis van de resident van keizer Karel V (1523).
Van de tegenwoordige kerken is de Martinikerk, gebouwd in de jaren 1446-1466, zonder twijfel Bolswards meest imponerende.
De kerk behoort aan de Hervormde Gemeente.
De R.K. St. Franciscuskerk aan de Grote Dijlakker dateert van 1934.
De Doopsgezinde Kerk, aan het eind van de Nieuwmarkt, op het Skilwyk, staat er bijna twee eeuwen, en net buiten de stadsgracht treffen we aan de zuidkant van de stad de uit 1929 daterende Gereformeerde kerk aan.

In de late Middeleeuwen was Bolsward een belangrijk marktcentrum voor de wijde omgeving; kaas en boter werden tot ver buiten Nederland vervoerd. 

Stadsvlag 
Bij besluit van de raad der gemeente Bolsward d.d. 6 mei 1955 werd de stadsvlag van Bolsward vastgesteld.
Bedrijven in Bolsward krijgen ter gelegenheid van hun 50-jarig jubileum een vlag cadeau van het gemeentebestuur.
Bij stadsfeesten wordt de eigen vlag uitgestoken.

Stadswapen
Bolsward is zoals vermeld vanouds een Hanzestad. Daaraan is in 1455 gedacht toen de magistraat niet alleen een nieuw stadsrecht opstelde, maar ook munten sloeg met de dubbele adelaar erop.
In 1523, toen Bolsward zich onderwierp aan de Bourgondische macht van het Habsburgse Huis, werd Bolsward in al zijn vroegere privileges hersteld. Zó bleef Bolsward dit wapen voeren tot op de huidige dag.
De gekroonde dubbele adelaar staat ook in het wapen van de Hanzestad Lübeck. De relatie met het Hanzeverleden van Bolsward ligt voor de hand.
Het recht om dit wapen – mét keizerskroon en twee leeuwen – officieel te mogen blijven voeren, werd bij Koninklijk Besluit van 30 december 1955 bevestigd.
De officiële oorkonde hiervan hangt in het stadhuis aan de wand tegenover de burgemeesterskamer.

Bolsward heeft de toerist veel te bieden.
Naast een scala aan cultuurhistorische bezienswaardigheden kan ook de toerist die recreatieve ontspanning zoekt hier goed terecht.

Er zijn in Bolsward een aantal populaire festivals. Tijdens de zomer het jaarlijkse wielrennen en tijdens de winter een schaatsmarathon, uiteraard alleen als het ijs dik genoeg is.

BezienswaardighedenDe Friese Bierbrouwerij bv, Snekerstraat 43, 8701 XC, telefoon: 0515-577449

Distilleerderij F.J. Sonnema, Stoombootkade 12, 8701 KA, telefoon: 0515-572949 / fax: 0515-575561 

Oudheidkamer 
De Oudheidkamer bevindt zich in het stadhuis, boven de “Vierschaar”, de mooie ruime hoofdingang van het stadhuis waarlangs elk paar dat in Bolsward trouwt zich naar de trouwzaal begeeft. In die Oudheidkamer is veel interessants over het Bolsward van vroeger te zien: bodemvondsten, zilversmeedkunst, klederdrachten, enz. Openingstijden: dinsdagochtend t/m vrijdagochtend van 09.00-12.00 uur en maandagmiddag tot en met vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur (van 1-4 tot 1-11). Voor groepen is na afspraak bezichtiging in de periode van 1 november tot 1 april mogelijk. Tijdens de zomervakantie zijn de openingstijden maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Julianapark

Het Julianapark ligt aan de Snekerstraat. 
Het park is in 1913 geschonken aan de stad door het Sint-Anthony Gasthuis en het Weeshuis. De aanleg werd verzorgd door de firma Wyben Krijns & Co. uit Joure volgens het ontwerp van H. Meyer in gemengde stijl. Vanaf de monumentale ingang leidt een door iepen geflankeerde laan naar een formele ingangspartij met veel snoeiwerk van taxus, gazons en bloemenborders. Achter een loofgang van haagbeuk ligt een landschappelijke aanleg rondom een waterpartij. Centraal in het park ligt op een kleine verhoging een muziekkoepel. Achterin het goed onderhouden park ligt een rosarium.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Bolsward en omgeving.
In Bolsward en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Bolsward en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *