Bolbuisjes

Recepten > Bolbuisjes (Friesland)

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem, 
  • 1 mespunt zout, 
  • 25 gram gist, 
  • 3 deciliter melk, 
  • 2 eieren, 
  • 1 glas brandewijn, 
  • boter, 
  • poedersuiker.

Bereidingswijze:

  • Zeef de bloem boven een kom en doe het zout erbij.
  • Verwarm de melk lauwwarm en lod de gist op in wat lauwe melk. 
  • Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gistoplossing in. 
  • Splits de eieren, doe de eierdooiers bij de gistoplossing en klop de eiwitten stijf. 
  • Maak met een houten lepel vanuit het midden, scheutje voor scheutje de rest van de melk bijschenkend, goed roeren een glad beslag. 
  • Roer als laatste de brandewijn en de stijfgeklopte eiwitten door. 
  • Laat het beslag onder een vochtige doek, 1 uur op een warme plek rijzen. Smelt wat boter in een steelpannetje. 
  • Zet vervolgens de poffertjespan op het vuur en vet de holten hiervan met een kwastje met gesmolten boter goed in. 
  • Vul de holten van de pan voor driekwart met beslag en bak aan één kant bruin. 
  • Keer ze met behulp van een vork snel om en bak ook de andere kant van de bolbuisjes bruin. 
  • Leg de warme bolbuisjes op een bordje, doe er een klein klontje boter bij en bestrooi flink met poedersuiker.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *