Blauwkapel

Plaatsen > Blauwkapel

Begin 1300 werd dit gebied ten Noordoosten van de stad Utrecht Herverskop (Herbrechtscoop) genoemd.

In 1350 liep door dit gebied de Oude Weg vanaf Maarssen tot De Bilt. Deze weg werd later de Gageldijk en de Voorsdorpse dijk genoemd. Deze weg kruiste de weg van Utrecht via Hilversum naar Naarden.

Dicht bij dit kruispunt werd een kapel gebouwd (een voorloper van de huidige kerk op dezelfde plaats) die de naam Blauwkapel kreeg. Rondom de kapel ontstond een dorp met de naam Voordorp. Voordorp was een belangrijke kern met een lagere school en een kerk.

Al spoedig werd de naam van de kapel aan dit gebied gegeven en ging het als Blauwkapel door het leven.

Ook in de in 1451 gebouwde kerk zijn het plafond en de wanden blauw geschilderd waardoor de naam van het dorp in ere wordt gehouden. De kerk wordt sinds 1903 niet meer gebruikt.

Rondom het dorp Blauwkapel werd het Fort Blauwkapel gebouwd. Dit Fort is één van de grootste forten van de Hollandse Waterlinie. Het huidige fort werd op de plaats van oude versterkingen uit de 18e eeuw gebouwd en dateert van 1818-1821. Het fort heeft een vierhoekige grondvorm met in elke hoek een uitbouw (bastion). Aan de noordoostzijde, waar de vijand verwacht werd, bevonden zich oorspronkelijk twee ravelijnen (verdedigingseilanden in de gracht). Aan de stadskant bevindt zich een reduit (verdedigingswerk dat als laatste toevluchtsoord dient van de verdedigers) in het fort.

Per 1 januari 1954 is Blauwkapel met de herindeling bij de gemeente Utrecht gekomen.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *