Austerlitz

Plaatsen > Austerlitz

Het dorpje ontleent zijn bekendheid aan de Piramide van Austerlitz, een piramidevormige zandheuvel, die 1804 door de in de nabijheid gelegerde Franse soldaten werd opgeworpen om de verveling te verdrijven. Na de overwinning van Napoleon bij Austerlitz, in Moravië (1805), werd de piramide hiernaar genoemd.

Pyramide van AusterlitzNapoleon Bonaparte kwam in 1789 aan de macht tijdens de Franse revolutie. Hij bezette grote delen van Europa waaronder Nederland. In 1804 kroonde hij zichzelf tot keizer. In dat zelfde jaar lag zijn generaal Marmont met 18.000 manschappen gelegerd op de Utrechtse heide in afwachting van een mogelijke invasie door de Engelsen. Als herinnering aan zijn verblijf liet Marmont een piramide oprichten. Deze piramide was geïnspireerd op de piramide van Gizeh in Egypte, een land waar de generaal samen met Napoleon enkele jaren eerder op veldtocht was geweest.

De Piramide van Austerlitz dankt zijn naam aan koning Lodewijk Napoleon (Napoleon Bonaparte zette in de overwonnen landen zijn broers als koning op de troon) die de piramide vernoemde naar de door zijn broer gewonnen Slag bij Austerlitz in het huidige Tsjechië.

Om de piramide te bouwen was er 30.000 kubieke meter aarde nodig. In slechts 27 dagen werd de 35 meter hoge piramide opgeworpen. Bovenop de piramide is een plateau met een obelisk. De van oorsprong houten obelisk is in 1894 vervangen door een nieuw stenen exemplaar.

Voor het 200 jarig jubileum van de Piramide in 2004, werd begin 2000 een start gemaakt met een renovatie van de op dat moment volledig overwoekerde piramide. Sinds de oplevering in 2008 is het weer mogelijk om het bouwwerk te beklimmen en van het uitzicht te genieten. Bij mooi weer kun je Utrecht en Amersfoort zien liggen.

Een bezoekje aan de piramide wordt vaak samengevoegd met een bezoekje aan het naast gelegen pretpark(je).

De Boswachterij Allsterlitz is een 840 ha groot gebied van overwegend naaldhout en met een rijk vogelleven. Vrij toegankelijk op wegen en paden, maar niet voor motorvoertuigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *