Appingedam

Plaatsen > Appingedam

De gemeente Appingedam heeft 12.415 Inwoners, een oppervlakte van 24,62 km² en mag een wateroppervlakte van 0,79 km² tot haar grondgebied rekenen.

De gemeente Appingedam omvat de volgende Plaatsen, dorpen, gehuchten en stadsdelen: Appingedam, Garreweer, Jukwerd, Laskwerd, Marsum, Oling, Opwierde, Solwerd en Tjamsweer.

De stad Appingedam
Het stadje Appingedam is met Groningen en Winschoten één van de drie steden van de provincie Groningen. Appingedam kreeg haar stadsrechten in 1327. 

Gunstig gelegen op een kruispunt van water- en landwegen en in het bezit van een zeehaven was Appingedam in de middeleeuwen uitgegroeid tot een handelsplaats en marktcentrum van betekenis en zij werd de hoofdplaats van Fivelgo. Na de middeleeuwen verloor Appingedam die positie aan Groningen en Delfzijl.

Pas aan het eind van de 19e eeuw bloeide de economie weer wat op. In 1870 richtte C. Roggekamp een stoomtimmerfabriek op, de ’Molly’. Zij was de eerste in haar soort in Nederland. De produkten, vooral deuren, waren door heel het land bekend. Appingedam kon profiteren van de aanleg van de spoorlijn Groningen-Delfzijl (1884), al nam daardoor de vrachtvaart af, hetgeen ook al was gebeurd door het op grote afstand van Appingedam gegraven Eemskanaal (1876). 

Het inwonertal van Appingedam en omliggende dorpen steeg in de periode 1852-1900 met ongeveer 1000 personen van 3312 naar 4348. De opheffing van de arrondissementsrechtbank in 1876 was ook een teken aan de wand. 

De grote omslag kwam na 1900 toen Appingedam een snelle opbloei beleefde. De industrie trok aan met de vestiging van nieuwe bedrijven waaronder de motorenfabriek en metaalgieterij van Jan Brons. De Bronsmotoren werden over de gehele wereld verkocht. Voorts stonden er twee strokartonfabrieken en de machinefabriek van Ter Borg en Mensinga. 

De middenstand breidde zich uit en er kwamen allerlei scholen en maatschappelijke voorzieningen. Appingedam groeide zo gaandeweg weer uit tot het industriële en maatschappelijke centrum van het omliggende gebied. De bevolking groeide en het woningbestand breidde zich uit, vooral met arbeiderswoningen. Na de Tweede Wereldoorlog zette die ontwikkeling zich voort. Wel werd Appingedam vanaf de jaren vijftig wat de industriële ontwikkeling betreft door Delfzijl voorbij gestreefd. Appingedam werd steeds meer een woongemeente. 

In 1972 is het oude stadscentrum tot beschermd gebied verklaard.

Bezienswaardig zijn de hangende bruggen. Deze zijn te zien vanaf de Vlinterbrug. Deze brug vormt de oudste verbinding tussen het noordelijk en het zuidelijk deel van Appingedam. De beroemde ’hangende keukens’ van Appingedam zijn zo geconstrueerd omdat de huizen te weinig ruimte hadden. Ze staan met de nok evenwijdig aan de straat. Vlak boven het water zijn de deurtjes zichtbaar waar de vrouw des huizes water putte en waarachter de keukens lagen.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Appingedam en omgeving.
In Appingedam en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Appingedam en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *