Andijk

Plaatsen > Andijk

Andijk is een plaats en gemeente in de provincie Noord-Holland Nederland. Per 1 januari 1979 is de gemeentelijke herindeling van West-Friesland Oost een feit geworden. De grillige zuidgrens van de gemeente Andijk is daarbij in zuidelijke richting verplaatst en ligt nu in het midden van het water van de Kadijk. Als gevolg van de grenswijziging is het grondgebied van de gemeente van 1623 ha. gebracht op 2260 ha. Het aantal inwoners stijgt daarentegen slechts met 61 personen. Per 1 januari 1990 is in het kader van een bestuurlijke indeling van het noordelijk deel van het IJsselmeer aan de gemeente Andijk een aanzienlijk gedeelte IJsselmeerwater toegevoegd. De oppervlakte van de gemeente is hiermee gekomen op 4770 ha.

De gemeente Andijk ligt in West-Friesland aan het IJsselmeer en telt 6.400 inwoners (2003) en heeft een oppervlakte van 47,70 km² (waarvan 26,71 km² water). Buiten het dorp Andijk kent de gemeente Andijk geen woonkernen. Het dorp Andijk kent een lintbebouwing tegen de IJsselmeerdijk met een lengte van 7 kilometer. Van oudsher is het een tuinbouwgebied dat vooral bekend is om de verbouw van bloemkool en bloembollen. Het plaatsje is vooral een watersportcentrum met jachthaven en recreatieoevers.

De naam Andijk komt van aan de dijk waar een buurt was gevestigd die bestuurlijk onder Lutjebroek Grootebroek en Bovenkarspel viel. In het begin was het niet veel meer dan een verzameling huizen tussen aanduidingen als Kathoek en Fluithoek, letterlijk ‘aan de dijk’ gelegen. In 1667 werd er een kerkje gebouwd. Tijdens de Franse bezetting werd Andijk bij keizerlijk decreet van 21 oktober 1811 een zelfstandige gemeente per 1 januari 1812. In 1812 eerst nog samen met Wervershoof en na de losmaking van Wervershoof zes jaar later als op zichzelf staande gemeente.

Andijk heeft een vruchtbare kleigrond met land- en tuinbouw: bloemkool- bloembollen- en aardappelteelt en er zijn diverse grote bollenverwerkingsbedrijven gevestigd. 

Bij afwezigheid van een dorpskern ontstonden op verschillende plaatsen langs de dijk buurten van tuindershuisjes: Bangert, Krimpen, Munnikij, Kerkbuurt, Geuzenbuurt, Broekoord.

Andijk is ook een belangrijke leverancier van drinkwater voor de regio.

De 40 ha grote proefpolder die in 1926 – 1927 in de Zuiderzee bij Andijk werd aangelegd als voorbereiding op het in cultuur nemen van de Wieringermeerpolder is thans (2003) deels nog in agrarisch gebruik en anderendeels ingericht voor verblijfsrecreatie (diverse campings twee jachthavens strand ). In de toekomst zal de gehele polder voor deze bestemming worden ingericht.

Vooroever is een recreatiegebied aan het IJsselmeer tussen Andijk en Medemblik. De Vooroever is een langgerekt aaneengesloten recreatie- en natuurgebied van ongeveer 144 hectare. Het ligt langs de IJsselmeerkust tussen Medemblik en Andijk. Het gebied is ontwikkeld in het midden van de jaren negentig en bestaat uit verschillende gedeelten: de Vlietsingel bij Medemblik (een dagrecreatieterrein en een natuurgebied), de Droge Wijmers ten noorden van het Nesbos, na het Nesbos tot de Koopmanspolder volgt een natuurgebied, tussen Wervershoof en Andijk ligt de Koopmanspolder en bij Andijk-haven eindigt de Vooroever.

De natuur in de Vlietsingel heeft, na de inrichting, de vrije hand gekregen. Daar broeden tientallen water- en moerasvogels. Ook biedt het natuurgebied een rustplaats aan vogels die voedsel zoeken in het IJsselmeer. In de trektijd en in de winter zijn er soms duizenden eenden te zien. Het natuurgebied tussen het Nesbos en de Koopmanspolder wordt beheerd door Staatsbosbeheer en is vanaf de dijk goed te overzien. Een wandelpad vanaf het parkeerterrein bij de Koopmanspolder voert u naar een vogeluitkijkpunt. In dit natuurgebied komen zo’n 250 verschillende vogelsoorten voor, waaronder een lepelaarskolonie.

Jong en oud, rustzoekers, watersporters, fietsers, wandelaars en vissers vinden op de Vooroever een veelzijdig aanbod aan recreatiemogelijkheden. Voor fietsers is er een fietspad dat afwisselend buiten, binnen of op de dijk loopt. Wandelaars kunnen via een schelpenpad van de Vooroever genieten. Bij de Vlietsingel, Droge Wijmers, Koopmanspolder en Andijk bevinden zich lig- en speelweiden en zwembaaien. Bij de Vlietsingel, de Koopmanspolder en bij Andijk zijn ruime parkeergelegenheden. Voor de Droge Wijmers kunt u parkeren bij het parkeerterrein van het Nesbos. Op alle terreinen bevinden zich goede sanitaire voorzieningen. Bij de Vlietsingel en bij Andijk is er een kiosk waar u in het hoogseizoen bij mooi weer versnaperingen kunt kopen. Ten noorden van de Vlietsingel ligt een evenemententerrein met de Regattahaven waar jaarlijks nationale en internationale zeilevenementen worden georganiseerd.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Andijk en omgeving.
In Andijk en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Andijk en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *