Amsterdam

Plaatsen > Amsterdam

Amsterdam is een gemeente en woonkern in de provincie Noord-Holland.

meer informatie

AmsterdamAmsterdam staat in het buitenland bekend om zijn vrije regels. Er worden onder andere softdrugs verkocht. Er worden veel drugs verkocht in de Amsterdamse koffieshops. Je herkent deze shops meestal aan het palmboompje op het uithangbord. Er lopen daardoor erg veel junks rond in Amsterdam. Vaak zijn het zwervers die bedelen en daarvan roken/blowen of spuiten. Het goede van Amsterdam is dat er in de loop van tijd zoveel verschillende mensen zijn komen wonen. Iedereen met zijn eigen geloof en waarden. Dit geeft een gezellige sfeer. Hierdoor komen er ook veel toeristen naar Amsterdam. Amsterdam bezoeken is mensen kijken. Er is veel geschiedenis en daardoor zijn er veel musea en monumenten in Amsterdam. Amsterdam is geen saaie stad er is altijd wel wat te beleven.

Geschiedenis Amsterdam Amstelredamme
Amsterdam ontstond ongeveer achthonderd jaar geleden op de plek waar de rivier de Amstel uitmondt in het IJ. Amsterdam is ontstaan waar de rivier de Amstel in de Zuiderzee uitmondde. De Zuiderzee heet tegenwoordig het IJsselmeer. In de tijd dat Amsterdam ontstaan is bestond Nederland uit bisdommen met een bisschop aan het hoofd. Amsterdam behoorde toen tot het bisdom Sticht Utrecht. De Amstel vertakte zich op de plek waar hij in de Zuiderzee uitliep. Bij deze vertakkingen, of delta, ontstond een gebied waar veel vis voor kwam en andere mensen wilde via de Amstel dieper het land in trekken. Dit zijn de redenen waarom bij de delta mensen gingen wonen in allemaal gehuchten. Het lage land liep regelmatig onder water. Het was er dus erg drassig. De mensen die er woonden probeerden daar wat tegen te doen. Daarom bouwden ze rond 1200 dijken langs het IJ. En ze legden een dam aan in de rivier de Amstel. Het dorpje aan de Amstel heette daarom Amstelredamme. Later veranderde de naam in Amsterdam.

In die tijd had de Zuiderzee nog eb en vloed omdat hij in verbinding stond met de Noordzee. Door deze eb en vloed kwamen er veel overstromingen voor aan de kust van de Zuiderzee. Dus ook bij de delta waar de Amstel in de zee stroomde. Omstreeks de eeuwwisseling van de 12e en 13e eeuw wordt er een waterkering aangelegd om de bewoners tegen de overstroming te beschermen. Halverwege de 13e eeuw wordt er nog een dam aangelegd in de monding van het IJ tegen de strijd tegen het wilde water. Nadat de dam af was ontstond er een veilig gebied om schepen te lossen en te laden. Toen dat eindelijk allemaal af was kwam het hart van Amsterdam tevoorschijn nu beter bekend als de Dam.

Amsterdam Magere Brug
Amsterdam Magere Brug

Stadsrechten.
In het jaar 1300 was het zover dat de Amsterdammers stadsrechten kregen van Floris V. De bewoners mochten nu een eigen bestuur kiezen. En eigen wetten en regels maken. Dat stadsrecht stond op een stadszegel. De zegel kwam op allerlei belangrijke papieren te hangen dus er moest een afbeelding op de zegel komen te staan. Er kwam een schip te staan.

In het begin woonden er weinig mensen in Amsterdam die daar ook geboren waren. Er kwamen heel veel mensen uit alle hoeken van het land naar Amsterdam. Deze mensen waren helemaal niet gewend om in een stad te wonen. Het duurde erg lang voordat de mensen zich een echte Amsterdammer begonnen te voelen.

Al heel gauw was de stad vol. De mensen gingen ook buiten de stadswallen wonen om dicht bij Amsterdam te zijn. Later ging men daaromheen nieuwe stadswallen bouwen om de mensen te beschermen. Je komt deze stadswallen nog steeds tegen dit zijn ze: de Groenburgwal, de Nieuwezijds Voorburgwal en de Oudezijds Achterburgwal. Zo groeide Amsterdam.

De bloeitijd.
Amsterdam werd in de veertiende eeuw uitgebreid. De grond bestond grotendeels uit veen. Dit is een grondsoort die zacht is en het is ontstaan uit door resten van dode planten. De grond was te zacht om er veel huizen, winkels en grachten op te bouwen.

Dus de grond moest worden versterkt. Er werd heel veel klei in de grond gestopt voor versterking. Er werden echt heel veel grachten gegraven om veel mensen in de stad te laten wonen. Deze grachten werden bijvoorbeeld gegraven zoals de Oudezijds Achterburgwal in de vijftiende eeuw volgde ook nog de Geldersekade en de Klovienersburgwal.

Bij de Singel werd er nog een afsluiting gegraven. Amsterdam was dus al een stuk groter geworden. Toen kwamen er ook nog grachten tussen deze burgwallen. Dit zijn grachten die niet lang zijn maar als verbinding gelden tussen de grote grachten. Zij zijn er voor de afwatering.

In de 19e eeuw kwam er echt heel veel nieuwbouw dat is echt niet meer te beschrijven. Amsterdam Noord werd gebouwd dat is nog erg nieuw.

Scheepvaart V.O.C.
De Verenigde Oost-indische Compagnie ( de V.O.C ) speelt ook een hele grote rol in de bloei van Amsterdam.

De V.O.C. was een van de eerste multinationals in de 17e eeuw. Het bedrijf voerde met schepen naar India. Ze haalden specerijen en kruiden naar Nederland. De kooplieden haalden deze specerijen van ver en sloegen het op in grote pakhuizen. Want als de kooplieden alles in één keer verkochten kregen ze er minder geld voor als dat ze het in kleine beetjes verkochten. Als ze het dus in kleine beetjes verkochten kregen ze meer.

Amsterdam
Amsterdam

De V.O.C. bouwde pakhuizen in Amsterdam. Om die te vullen waren er arbeiders nodig. Op deze manier zorgde Amsterdam voor werk en hierdoor kwam Amsterdam tot bloei. De arbeiders hadden huizen nodig om in te wonen. Deze huizen werden buiten de bestaande stad gebouwd en daaromheen werd weer een gracht gegraven. De eerste grote gracht heette de Herengracht. Deze gracht is vernoemd omdat Nederland in die tijd een republiek was. Een Republiek wordt geleid door een groep van hoge heren, dat is een Heer dus daarom heette de gracht de Herengracht.

Nadat er nog meer mensen in Amsterdam kwamen wonen. Moest er nog een gracht komen en dat is de Keizersgracht geworden. Deze naam kwam omdat toen Napoleon aan de macht was gekomen. Hij was de keizer van bijna heel Europa en dus ook van het gebied van Nederland.

Amsterdam groeide nog verder en toen is de Prinsengracht gegraven. In die tijd was Prins Willem van Oranje de bestuurder van Nederland. Nadat er nog meer mensen kwamen wonen gingen ze daar omheen wonen en kwamen er steeds meer straten en grachten.

De handel van de Amsterdammers begon goed te lopen maar er ontstond een groot probleem. Als de Amsterdammers naar Vlaanderen moesten varen, moesten ze op veel plekken tol betalen. Tol is geld dat je moet betalen om verder te kunnen reizen. Het kostte de Amsterdammers enorm veel geld om dat allemaal te betalen. In 1275 gebeurde er iets heel belangrijks. De graaf van Holland besloot dat de Amsterdamse schepen geen tol meer moesten betalen in de provincies Zuid en Noord Holland. De Amsterdammers waren natuurlijk erg blij en trots. Het papier waar het besluit opstond bewaarde ze heel erg goed, het papier bestaat nog steeds. De Amsterdammers konden nu meer winst maken omdat zij geen tol betaalde. Hierdoor kam Amsterdam nog meer tot bloei.

De gevels van Amsterdam.
Kloveniersburgwal
Je hebt in Amsterdam verschillende soorten gevels. Je hebt de trapgevel de halsgevel de klokgevel en de lijstgevel.

De trapgevel.
De trapgevel was het populairst in de jaren 1600 t/m 1665.
Hij was toen overal in de stad te zien. Nu zijn er nog zo een honderd als je langs de grachten kijkt. Je herkent dit soort gevels aan de treden die langzaam omhoog lopen. Het grappige aan deze gevel is dat het dak meestel al bij de 1e verdieping begint. Dus je kunt het van de buitenkant ook een trappenhuis noemen. De trapgevels zijn bijna of helemaal niet versiert.

De halsgevel.
De halsgevel was het populairst in het jaar 1640 t/m 1770. Je kunt de halsgevel herkennen aan de versieringen van fruit of bloemen. De halsgevel werd heel veel gemaakt in de 18e eeuw en werd in de jaren door steeds mooier versierd.

De klokgevel.
De halsgevel en de klokgevel lijken erg veel op elkaar. Het verschil is eigenlijk dat de klokgevel geen hoeken heeft van 90 graden en dat heeft een halsgevel wel. Bij de klokgevel zit de versiering boven op de klok en bij de hals gevel aan de zijkanten. In de 18e eeuw werden de klokken steeds hoger. De klokgevel was het populairst in het jaar 1660 t/m 1790.

De lijstgevel.
De lijstgevels werden veel gemaakt in de 17e, 18e en vooral in de 19e eeuw. De lijstgevels zijn heel erg versierd met van alles en nog wat. De lijstgevel heeft zijn naam te danken aan de rechthoek met de versieringen. De lijst gevel was het populairst van 1600 tot en met 1790.

Bezienswaardigheden

Madame Tussauds Amsterdam
Madame Tussauds Amsterdam is meer dan een wassen beelden attractie, u staat niet alleen oog in oog met beroemdheden, u kunt zelfs ervaren wat de sterren beleven! Zo kunt u naar hartelust ‘shoppen’ met superster Jennifer Lopez, verkleed op de foto gaan bij Julia Roberts en door de gespierde torso van Brad Pitt aan te raken, zijn hart voelen kloppen. Als u dapper genoeg bent kunt u de spectaculaire horror belevenis SCREAM! betreden.

Monument op de dam
Het Nationaal Monument op de Dam te Amsterdam is een zuil, uitgevoerd in witte natuursteen (Italiaans travertin). De 22 meter hoge zuil is geplaatst op een vierkant voetstuk. Op de voorkant van de zuil is een reliëf van vier geboeide mannenfiguren bevestigd. Boven dit reliëf bevindt zich een beeld van een vrouwenfiguur met kind. Aan weerszijden van de zuil staat op een stenen plateau een mannenfiguur met aan zijn voeten huilende honden. Op de achterzijde van de zuil is een reliëf met omhoogvliegende duiven bevestigd. Achter de zuil is een halfronde gedenkmuur van witte natuursteen geplaatst. In de nissen van de muur zijn urnen met aarde bijgezet. Het gedenkteken is geplaatst op een plaveisel van klinkers, dat in concentrische cirkels is opgehoogd. Enkele tientallen meters voor de zuil is aan weerszijden een leeuw op een cirkelvormig voetstuk geplaatst. Het monument op de dam is gemaakt door Beeldhouwer John Rädecker (1885-1965). Hij was naast succesvol beeldhouwer ook schilder, tekenaar en graficus. Het Nationaal Monument op de Dam te Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan alle Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De jaarlijkse herdenking bij het monument ter gelegenheid van de Dodenherdenking is tevens een moment van bezinning op de actuele gevaren voor vrijheid en voor mensenrechten die soms te gemakkelijk als vanzelfsprekende verworvenheden worden gezien.

Anne Frank huis
Anne frank huis amsterdamHet Anne Frank Huis is een museum aan de Prinsengracht 263 waar u een bezoek kunt brengen aan het achterhuis. De plaats waar Anne Frank haar dagboek schreef. In 1940 bracht Otto Frank in het huis zijn specerijenhandel onder. In 1942 gingen hij en zijn gezin en later ook de familie Van Pels in het bovenste deel van het achterhuis onderduiken. Het dagboek van Anne Frank, een dochter van Otto, die nog maar net dertien was bij haar komst in het achterhuis, heeft de onderduikjaren 1942/44 op indringende wijze vastgelegd.

Sinds de opening op 3 mei 1960 hebben meer dan veertien miljoen mensen het achterhuis bezocht, dat daarmee het beroemdste achterhuis van Amsterdam is. Met het entreegeld financiert de Anne Frank Stichting haar projecten in binnen- en buitenland. Zo ontwikkelde de stichting het afgelopen jaar educatieve producten, websites, boeken en tentoonstellingen.

Plaquette over het homohuwelijk in het stadhuis
In 2002 werd het eerste huwelijk van een homostel in Amsterdam gesloten.
Op initiatief van deelraadslid Jelle Houtsma werd in 2006 besloten een gedenkplaat te ontwerpen om te gedenken dat Amsterdam als eerste gemeente ter wereld het burgerlijk huwelijk openstelde voor paren van hetzelfde geslacht. Het aantal homohuwelijken is de afgelopen jaren wel flink gedaald. In 2002 trouwden er in Amsterdam 2414 stellen, in 2005 waren dat er nog maar 1150.

Museum Geelvinck Hinlopen Huis
Het Museum Geelvinck Hinlopen Huis is gelegen in hartje Amsterdam, in de Gouden Bocht van de Herengracht. Het behoorde destijds toe aan Albert Geelvinck en zijn vrouw Sara Hinlopen. Beide families hadden in de gouden eeuw hun vermogen verdiend. De Hinlopens als medeoprichter van de VOC en in de handel, de Geelvincks als reder en eveneens in de handel. Het museum is als patriciërshuis een statig, karakteristiek en fraai ingericht grachtenpand. Vooral de vier stijlkamers zijn een bezienswaardigheid en veel mensen vinden in de rozentuin een juweel van rust in de binnenstad. Tot de collectie behoort een serie etsen van Rembrandt. Ook is er een vrij grote collectie 18e eeuws Hollands porselein en een referentiecollectie chine-de-commande porselein met Nederlandse familiewapens, alsook provincieborden. Verder nog collecties 18e eeuws Overijssels zilver e.d.

Hang- en sluitwerk
In de voormalige monsterkamer van W.F. Weijntjes B.V. is een unieke verzameling hang- en sluitwerk te zien. Het gaat om sloten, scharnieren, deurkrukken en bouwbeslag uit de periode 1700 tot heden. De monsterkamer dateert uit 1938 en is sindsdien niet veranderd.
Weijntjes is sinds 1884 gespecialiseerd in luxe hang- en sluitwerk en artikelen voor de restauratie van monumenten. Het gebouw waarin de speciaalzaak is gevestigd is een feest voor het oog. Het stamt uit 1607 en is een van de weinige panden aan het Singel die nog in oorspronkelijke staat verkeren. Open: ma t/m vr 9-16, do tot 21, za 10-17. Op aanvraag zijn rondleidingen mogelijk. Adres: Singel 456. Info: 020-3113646.

Huis met de Hoofden
Het Huis met de Hoofden is in 1622 gebouwd voor Nicolaas Sohier. In 1634 verkocht Sohier het huis aan de wapenhandelaar Louis de Geer (1587–1652). Het huis is één van de drie nog bestaande voorbeelden van een vroeg 17e-eeuws huis met zijhuis (voorloper van het dubbele huis). Het huis was een van de grootste huizen van die tijd en dankt zijn naam aan de hoofden in de uiterst rijke renaissancegevel. Over de hoofden bestaat een legende: de heer des huizes was vertrokken en de dienstmeid bleef alleen achter. Toen zij een geluid hoorde werd ze bang, maar ging toch kijken en zag een rover zijn kop door de tuindeur steken. De meid stond haar mannetje en haalde uit met een flinke bijl. Na de eerste rover volgden er nog 5, allen eindigden met hun kolossale hoofd in de voorgevel van het huis. In werkelijkheid stellen de hoofden 6 Olympische goden voor. Keizergracht 123 – Amsterdam

Nederlands Uitvaart Museum
Wie altijd al meer wilde weten over de dood en de manier waarop daar in ons land mee wordt omgegaan, kan terecht in het allereerste museum over de dood in ons land. Het Nederlands Uitvaart Museum ‘Tot Zover’ is gevestigd op begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster in Amsterdam. De Nieuwe Ooster is één van de monumentale begraafplaatsen van Nederland. Hier, in een roodbakstenen dienstwoning – rechts naast de ingang – en in de nieuwbouw, waarin bijvoorbeeld een café en een museumwinkel zijn ondergebracht, is sinds 2007 het museum gevestigd.
Het museum is thematisch ingericht en niet chronologisch. De vier thema’s die gevolgd worden zijn: de rituelen, het lichaam, de rouw en de herinnering en ten slotte het memento mori. Er is een audiotoer door het museum en over de Nieuwe Ooster te maken. In een van de vitrines ’hangt’ op zijn kant een maquette van ’Westerveld’, de begraafplaats in het Noord-Hollandse Driehuis, waar in 1913 ook het eerste crematorium van Nederland kwam. In een andere vitrine wordt aandacht besteed aan een replica van de urn van de arts dr. C. J. Vaillant, die in 1914 als eerste in de moderne tijd op Nederlands grondgebied is gecremeerd.
U vindt in het museum een vitrine met enkele miniatuur-lijkwagens. Te midden van dodenmaskers, zwarte rouwserviezen, uniformen en bijvoorbeeld een urnhouder, die uit samengeperste persoonlijke paperassen is gemaakt, hangen enkele haarschilderijen, van de gebroeders Visser en het gezin Van Velzen. Haarschilderijen waren, vooral in de 19de eeuw in zwang zijnde herinneringswerkjes met daarop vaak een grafmonument afgebeeld. Het haar van de overledene werd geprepareerd en in het schilderij verwerkt, vaak in de vorm van treurwilg of tak.
De begrafenisrituelen in de Nederlandse veelkleurige samenleving worden weergegeven in zeven doodskisten met voorwerpen, die kenmerkend zijn voor bijvoorbeeld een Chinese of islamitische begrafenis. In een van de kisten ligt een figuur in lijkwade op de zijde, zoals in de islam wordt voorgeschreven. De Chinese dode wordt vergezeld van kleding, schoeisel en een pak bankbiljetten, om hem op zijn reis na de dood te helpen.
Het museum ligt op het terrein van begraafplaats, crematorium en gedenkpark De Nieuwe Ooster aan de Kruislaan 124 in Amsterdam. Te bereiken vanaf Amsterdam CS-station met lijn 9. Toegangsprijzen: 5,50 euro (volw), 4,50 euro (65plus), 2,00 euro (13-18 jaar) en gratis voor kinderen tot en met 12 jaar.

Appie Baantjermuseum
In de kelder van café Heffer in de Warmoesstraat  in Amsterdam-Centrum is in het voorjaar van 2008 het Appie Baantjermuseum geopend. Het museum ligt vlakbij de plek waar Baantjer jarenlang werkte als rechercheur. Het museum geeft een een historisch beeld van de wallen in de romantische jaren 50/60 waarin politie & penoze nog vriendschappelijk met elkaar omgingen. Een groot deel van de collectie komt uit Baantjer zijn privé-collectie die hij grotendeels beschikbaar gesteld heeft om een museum mogelijk te maken.  In het museum zijn allerlei spullen en attributen te vinden van de misdaadromanschrijver. Zo hangen er onder andere schilderijen van zijn hand. De tentoonstelling bevat onder meer een manuscript van een de C.o.c.k, Russische & Chinese uitgave’s, sabels, plakboeken, prijzen en kunst.

Bezienswaardigheden

  • Artis
    Dierentuin, Plantentuin, Planetarium en Geologisch Museum,
    inclusief het Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam
  • Science center NEMO
    een wereld vol wetenschap en technologie, bij mooi en bij slecht weer
  • Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam
    museum dat het verhaal van het Nederlandse maritieme verleden vertelt
  • Tropenmuseum & Tropenmuseum Junior
    volkenkundig museum met de sfeer van de tropen en sub-tropen
  • Joods Historisch Museum
    museum waar de religie, cultuur en geschiedenis van joden in Nederland centraal staat. Het Joods Historisch Museum is gehuisvest in vier synagoges uit de zeventiende en achttiende eeuw. Specifieke delen zijn gewijd aan het Kindermuseum, het Prentenkabinet (Gevestigd in de kelder) en een Auditorium.
  • Hermitage Amsterdam
    museum met wisseltentoonstellingen afkomstig uit de rijke collectie van het Staats Hermitage Museum te Sint-Petersburg
  • Museum EnergeticA
    museum over energietechniek, liften, huishoudelijke apparaten en stadsgas
  • Verzetsmuseum Amsterdam
    museum over de geschiedenis van mensen in oorlog en verzet
  • Hortus Botanicus Amsterdam
    een van de oudste botanische tuinen met bijzondere planten uit de gehele wereld
  • De Burcht-Vakbondsmuseum
    museum dat de geschiedenis van de Nederlandse vakbeweging belicht, gevestigd in de monumentale Burcht van Berlage
  • Portugees Israëlietische Gemeente (Synagoge)
    synagoge waar de historie van Portugese joden in Nederland centraal staat
  • Vereniging Museumhaven Amsterdam
    museumhaven met een collectie schepen en scheepswerktuigen

De buurten in Amsterdam
Amsterdam telt 14 buurten:

  • Amsterdam centrum.
  • Westerpark.
  • Oud west.
  • Zeeburg.
  • Bos en lommer.
  • De baarsjes.
  • Amsterdam-Noord.
  • Geuzenveld/Slotermeer.
  • Osdorp.
  • Slotervaart-overtoomseveld.
  • Zuid oost.
  • Oost watergraafsmeer.
  • Amsterdam oud zuid (Met onder andere de Pijp).
  • Zuider Amstel.

Westerpark
In het Amsterdamse stadsdeel Westerpark vindt u op het Waterspiegelplein, in de Van Hallstraat, een manument ter nagedachtenis van de schrijver Gerard Reve. Het kunstwerk dat gemaakt is door Magriet Kemper staat recht tegenover het geboortehuis van de in april 2006 overleden schrijver. Reve kwam in de Van Hallstraat op nummer 25 II in 1923 ter wereld.
Het kunstwerk bestaat uit een lange houten bank, omzoomd door een hoge ligusterhaag, met daarvoor een zwarte straatlantaarn met geel licht. Wie op de houten bank gaat zitten, heeft uitzicht op het geboortehuis, waar Reve slechts één jaar woonde.
In de lantaarn zijn drie luikjes aangebracht met daarachter drie compartimenten. Achter de luikjes zitten een citaat van Reve, een foto van de schrijver en een afbeelding van zijn geboortehuis.
De foto achter het middelste luikje is de ‘laatste’ foto van Reve, die op verzoek van zijn vriend Joop Schafthuizen is gemaakt door Rineke Dijkstra. Het is dezelfde foto die het bidprentje bij de begrafenis heeft gesierd.
In ‘Nader tot U’ van Reve uit 1964 vond Kemper een passage die zij achter het bovenste luikje plaatste. Hierin doet Reve uitspraken over het verleden, om daar een verklaring te vinden voor de verschrikking die ‘dit rampzalige leven’ inhoudt.

Oosterpark
In het Amsterdamse Oosterpark staat het monument voor de vermoorde cineast Theo van Gogh. Van Gogh werd op 2 november 2004 in de Linneausstraat, nabij het Oosterpark, vermoord door de moslimfundamentalist Mohammed Bouyeri. De regisseur had diens woede gewekt, onder meer met ‘Submission’, een film met kritiek op de islam. Bouyeri zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord. Het monument ‘De Schreeuw’ is een kunstwerk van Jeroen Henneman. Het 4,6 meter hoge kunstwerk staat tussen de ingangen Kastanjeweg en Eikenweg. Het is gefinancierd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het stadsdeel Oost/Watergraafsmeer en de gemeente Amsterdam. Het werk van thermisch gestraald roestvrij staal werd uitgezocht door onder anderen Van Goghs ouders en zijn producent Gijs van de Westelaken. Het kunstwerk heeft verschillende betekenislagen. Het verbeeldt een profiel van Van Gogh, bestaande uit zes silhouetten. Zijn gelaat is aan de ene kant achterovergebogen, en schreeuwt. Aan de andere kant wordt een gesloten mond voorgesteld. Volgens Henneman verbeeldt de spanning tussen de schreeuw en de gesloten mond de complexiteit van de vrijheid van meningsuiting. De zes buigingen van metaal verwijzen naar de filmwereld, waarin regisseurs veelal zes frames gebruiken om een opbouw naar een spanningsclimax neer te zetten, zo meldde het stadsdeel.

Plantagebuurt
De Plantagebuurt wordt omsloten door de zuidelijke IJ-oever, de Amstel en de spoordijk. Het sfeervolle 19e-eeuwse woongebied, waarvan de oorsprong in 1662 ligt, kenmerkt zich door groen, ruimte, rust en water. Naast bekende cultuurattracties en fraaie tuinen en parken herbergt de buurt ook talrijke architectonische bezienswaardigheden, van historische panden uit de 17e eeuw tot spectaculaire gebouwen van hedendaagse architecten. De vaak onorthodoxe creaties zorgen voor een verrassend effect en dragen bij aan de verfraaiing van de Plantagebuurt. Liefhebbers kunnen ook onder begeleiding al wandelend kennismaken met de mooie architectuur.

Pijp
Vroeger was de Pijp een typische arbeiderswijk, nu wonen er studenten, jonge ondernemers en mensen met verschillende culturele achtergronden. Het is dan ook een van de kleurrijkste buurten van Amsterdam. U kunt heerlijk shoppen in de vele etnische winkeltjes of gewoon lekker rondslenteren op de vertrouwde Albert Cuypmarkt.
Er is een wandelroute uitgezet die u door deze buurt leid en u kennis laat maken met alle aspecten van deze wijk. De “route door het Quartier Latin” van Amsterdam staat beschreven in een handzaam boekje met daarin een overzichtelijk kaartje en mooie illustraties en is verkrijgbaar in Nederlands en Engels. Het boekje geeft veel informatie over de geschiedenis van de wijk en de wandeling leidt langs vele van de bezienswaardigheden.
Voor de Nederlandstalige wandelaar zijn over verschillende onderwerpen langs de route geluidsitems beschikbaar voor iPod of mp3-speler. Kenners en bewoners vertellen hun verhaal, waardoor de wijk en haar geschiedenis nog meer tot leven komen. De wandeling kan overigens ook zonder die geluidselementen prima gelopen worden.
Het boekje met de ‘Wandeling door de Pijp’ is gratis verkrijgbaar bij onder andere Stadsdeelkantoren Oud-Zuid, hotels, musea en andere culturele locaties in Amsterdam en voor een kleine vergoeding bij de Amsterdamse VVV informatiekantoren. De geluidsitems zijn gratis te downloaden op www.amsterdamtourist.nl .

Van Gogh museum
Het Van Gogh museum in Amsterdam bezit de grootste Van Gogh-collectie ter wereld, namelijk ruim 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven. IN 2007 ontving het museum 1,3 miljoen bezoekers. De meeste stukken waren oorspronkelijk in het bezit van Theo van Gogh, de broer en toeverlaat van de kunstenaar. Naast een selectie uit de Van Gogh-collectie zie je in het museum werken van zijn vrienden en tijdgenoten, onder wie Paul Gauguin en Henri de Toulouse-Lautrec.
Topstukken van het museum zijn De aardappeleters, Korenveld met kraaien, Zonnebloemen, Het gele huis, De slaapkamer, Vissersboten bij Saintes-Maries-de-la-Mer.
Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam, dagelijks open 10-18 uur, vrijdag tot 22 uur.

ALLARD PIERSON MUSEUM
Het Allard Pierson Museum is het archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam. De antieke beschavingen uit het Oude Egypte, het Nabije Oosten, de Griekse wereld, Etrurië en het Romeinse Rijk komen in het museum opnieuw tot leven. Kunst- en gebruiksvoorwerpen uit de periode van 4000 voor Chr. tot 500 na Chr. geven een goed beeld van het dagelijks leven, mythologie en godsdienst in de antieke Oudheid. Elk jaar worden er een aantal tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Kijk voor meer informatie op www.allardpiersonmuseum.nl Bezoekadres: Oude Turfmarkt 127, Amsterdam. Openingstijden: dinsdag-vrijdag: 10-17 uur; zaterdag-zondag- feestdagen: 13-17 uur. maandag: gesloten
Het museum is ook gesloten op: Nieuwjaarsdag, eerste paasdag, Koninginnedag, eerste pinksterdag, eerste kerstdag

Metro
Metro Amsterdam

De Noord/Zuidlijn is de nieuwe 9,7 kilometer lange metrolijn, waarvan 7,1 kilometer ondergronds. Hij begint in Amsterdam-Noord, passeert dan het IJ en het Centraal Station en vervolgt zijn route via het Centrum richting Amsterdam Zuid/WTC. Het project geniet internationale bekendheid vanwege de vele innovatieve en complexe technieken die worden toegepast. Bereikbaarheid van de stad staat voor de bouwers van de metro voorop. De bouwterreinen van de Noord/Zuidlijn (behalve in de Ferdinand Bolstraat) zijn daarom zo ingericht dat het verkeer er altijd gewoon langs kan.

 

Subpagina’s van de plaats Amsterdam:

Parkeren in Amsterdam
Amsterdam wijk de Baarsjes
SPA zuiver

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Amsterdam en omgeving.
In Amsterdam en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Amsterdam en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *