Achtkarspelen

Plaatsen > Achtkarspelen

De gemeente Achtkarspelen ligt in het noordoosten van Friesland.  De gemeente Achtkarspelen heeft een oppervlakte van 103 km² en kent 28.044 inwoners. De gemeente grenst aan de provincie Groningen en ligt zeer centraal tussen Leeuwarden en Groningen in.

Geschiedenis
In 1338 horen we voor het eerst iets van het huidige Achtkarspelen. Het gebied met acht kerkdorpjes, kerspelen genaamd, treedt met zijn geestelijken, voorname lieden en grietmannen op als zelfstandige eenheid binnen het graafschap Friesland: de grietenije Octo Parrochiae (Latijn voor acht kerspelen). De acht kerspelen zijn dan Tortwalda, Suderhusum, de Sancto Augustino, Asterham, Westerham, Optwijsel, Uppost en Lytsepost.

Naast deze acht kerspelen zijn er ook twee kloosters aanwezig in de grietenije (= gemeente). ‘Jerusalem’ bij het huidige Gerkesklooster en ‘Sepulchrum S. Mariae’ (Buweklooster) bij het huidige Drogeham. De kloosters brengen de vervening op gang en zo worden er een aantal nieuwe nederzettingen gecreëerd. In deze tijd behoort de grietenije tot het bisdom van Munster, maar rond 1500 worden de kerspelen de zesde grietenij van Oostergo. Als in 1580 het Roomse geloof wordt verboden, vervallen de kloosters in snel tempo. De overgebleven turf wordt verkocht aan Utrechtse kooplieden.

Heden
Momenteel bestaat Achtkarspelen uit elf dorpen: Augustinusga, Boelenslaan, Buitenpost, Drogeham, Gerkesklooster-Stroobos, Harkema, Kootstertille, Surhuisterveen, Surhuizum, Twijzel en Twijzelerheide. Het gemeentehuis staat in Buitenpost.

Bezienswaardigheden
Achtkarspelen is zeer geschikt voor een actief dagje uit in het unieke coulisselandschap, dat zich kenmerkt door ruimte en prachtig intact gebleven houtwallen, elzensingels en pingo’s.

Direct ten noordwesten van Buitenpost ligt het Veenkloosterbos. Ten Zuidoosten van Surhuisterveen ligt het recreatiecomplex Strandheem. In Gerkesklooster-Stroobos is een kleine haven met camping gevestigd. Daarnaast vindt u in Achtkarspelen ook enkele leuke en interessante musea en uiteraard vele oude kerken en molens, waaronder De Mûnts in Buitenpost en De Tjasker in Augustinusga.

Fietspaden
De gemeente Achtkarspelen heeft er sinds 2008 twee recreatieve fietspaden bij. Het Geale Atsmapaad aan de Fabryksfeart in Augustinusga en de Mûntsegroppe fase II in Harkema. De fietstocht loopt via de Mûntsegroppe naar De Fabryksfeart in Augustinusga. Het Geale Atsmapaad is genoemd naar een oud inwoner uit Augustinusga. Hij heeft zich verdienstelijk gemaakt op het gebied van agrarisch natuurbeheer.

Recreatie Rondje Achtkarspelen
Sinds enkele jaren wordt in Achtkarspelen het traditionele Recreatie Rondje Achtkarspelen gehouden. Enkele bezienswaardigheden in de gemeente zijn: themapark De Spitkeet (Harkema), Het Optiek Museum en het Munt- en Penningkabinet, Beeldentuin De Estrik en Cadeau-atelier Kami Fusen (Surhuisterveen), kruidentuin De Kruidhof (Buitenpost), Molen Koartwãld (Surhuisterveen), jeu-de-boules-café Landzicht (Surhuizum), It Simke Kloostermanhûs (Twijzel), Geert en Afke’s Streekmuseum (TwijzeIerheide), Poppenatelier de Stjelp (Boelenslaan), ijsboerderij Fan’t Famke in Augustinusga en de escargotkwekerij De Kinkhoorn in Drogeham.

Rondje Kunst
Ieder jaar wordt in augustus het Rondje Kunst Achtkarspelen georganiseerd door de stichting Keunstkrite Twijzel in samenwerking met kunstenaars en galeriehouders in de gemeente. Per auto of fiets kunnen bezoekers via pittoreske binnenwegen de exposities van verschillende kunstenaars en schilders bereiken. De kunstwerken zijn meestal gratis te bewonderen.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Achtkarspelen en omgeving.
In Achtkarspelen en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Achtkarspelen en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *