Smartphone mee op Vakantie?

Thema’s > Smartphone mee op vakantie?

Meer dan drie miljoen Nederlanders hebben een smartphone. Steeds meer mensen nemen hun smartphone (iPhone, Android) en tablet (iPad) mee op vakantie. Helaas introduceert dit enkele risico’s. Emotionele risico’s doordat u onvoldoende afstand neemt van uw werk, maar ook technische risico’s vooral bij onbeveiligde wifi-hotspots, waar u vaak van afhankelijk bent tijdens uw vakantie. Hier kunnen cyberdieven dataverkeer onderscheppen en privégegevens stelen.

Om maar met het eerste risico te beginnen: Werkmail beantwoorden tijdens de vakantie was nog nooit zo makkelijk. Maar op vakantie ongevraagd gestoord worden door het werk heeft een negatief effect op het welzijn zo wees een onderzoek in 2011 uit. De blangrijkste conclusie is: ‘Mentaal afstand nemen van je werk verbetert het gevoel van gezondheid en tevredenheid.’

Omdat het grootschalige bezit van smartphones een recente ontwikkeling is, bestond er nog geen specifiek onderzoek naar de invloed hiervan op het gedrag van vakantiegangers. De Bloom onderzocht wel het effect van werken tijdens de vakantie. Bij haar steekproeven bleek ongeveer eenderde van de mensen te werken tijdens de vakantie, gemiddeld minder dan een half uur per dag. Het is te verwachten dat dit met de komst van de smartphone de komende jaren toeneemt.

Werken tijdens de vakantie is niet per definitie slecht. Een vakantie doet een mens goed omdat hij zijn dag dan zelf onder controle heeft. Zelf bepalen wat je doet en wanneer heeft een positieve invloed op je welzijn. Of werken wel of niet stress veroorzaakt, hangt hiermee samen. Als iemand bewust kiest om te werken, door bijvoorbeeld elke ochtend een half uurtje de werkmail te checken, is dat niet slecht. Contact met het werk versterkt namelijk het gevoel van controle. Beter één telefoontje dan de hele dag ongerust zijn. Pas als mensen piekeren over het werk of worden gestoord, heeft het een negatieve invloed.

Verbondenheid
Naast een gevoel van controle zorgt ook het gevoel van verbondenheid met de vakantiegenoten voor een positief vakantie-effect. Een trillende broekzak tijdens een romantisch diner kan dat gevoel ruw verstoren. Het advies luidt dan ook: baken de tijden dat je werkt af en overleg dat van tevoren met je reisgenoten.

Niet alleen het welbevinden tijdens de vakantie staat op het spel. Ook uw rust na de vakantie kan ruw verstoord worden als uw smartphone gehacked blijkt te zijn tijdens uw vakantie. Gratis wifi-hotspots op campings, in hotels en op vliegvelden zijn vaak onvoldoende beveiligd. Gebruikers van deze netwerken lopen het risico om slachtoffer te worden van cybercriminelen, die uit zijn op gevoelige data. Een andere truc die gebruikt wordt bij deze criminelen is het creëren van nepapplicaties voor tablet-pc’s of smartphones met het Android besturingssysteem. In dat geval houdt malware zich schuil in onschuldig ogende applicaties, zoals spelletjes. Het is dan ook verstandig om alleen applicaties te downloaden van betrouwbare bronnen, zoals de Google Android Market en Apple iTunes-Store.

Reistips:

  1. Gebruikers doen er verstandig aan om een beveiligingsoplossing op hun mobiele apparaat te installeren, die zowel een virusscanner bevat, als een module die de benodigde autorisaties van geïnstalleerde apps controleert.
  2. Het besturingssysteem en alle geïnstalleerde programma’s dienen altijd up-to-date te zijn, met alle updates gedownload en geïnstalleerd. De updates dichten namelijk beveiligingslekken in het systeem die door hackers kunnen worden misbruikt.
  3. Gebruikers zouden onbeveiligde en openbare wifi-spots moeten mijden. Deze zijn vaak onvoldoende beveiligd, waardoor cybercriminelen het dataverkeer kunnen ‘afluisteren’. In plaats daarvan, kunnen reislustige internetters beter gebruik maken van een UMTS-kaart.
  4. Internetbankieren kan beter worden nagelaten op vakantie.
  5. Het is verstandig om een aparte e-mailaccount aan te maken, speciaal voor de vakantie, en alleen deze te gebruiken tijdens de reis. Als de account wordt gehackt, is de schade beperkt tot alleen de e-mails en informatie van dat tijdelijke e-mailadres.

Bron:

  • Bewerkt persbericht van G-Data, meer infomatie: www.gdata.nl
  • Arikel door Irene de Pous over promovenda Jessica de Bloom op de website van de Volkskrant 20/07/11.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *