Hoornaar

Plaatsen > Hoornaar

Hoornaar, dat met de dorpen Arkel, Giessenburg, Giessen-Oudekerk, Hoornaar, Noordeloos en Schelluinen de gemeente Giessenlanden vormt, is tegenwoordig vooral bekend door de jaarlijkse Fokveedag (1e zaterdag in oktober). Het evenement trekt duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

De naam Hoornaar komt van Hornedamme. Hoorn en Horn duiden op een bocht in een oude weg of in een water. Lang geleden liep de rivier de Linge achter Hoogblokland en mondde uit in de Giessen. Daar werd een dam gelegd en zo ontstond een nederzetting.

Oude kronieken tonen aan dat de kerk in het jaar 642 al zou zijn gebouwd. Deze werd echter door de Noormannen vernield op een van hun vele tochten. In 694 is zij weer herbouwd en werd toen aan Sint Dionysius gewijd. Zij staat op een zanddonk en was bij de vele overstromingen die de Alblasserwaard teisterden een geliefd toevluchtsoord. Sint Willebrordus heeft op een van zijn reizen in deze kerk het woord gevoerd. Het dorp geniet ook bekendheid doordat één van haar pastoors behoorde tot de negentien geestelijken die in het jaar 1572 in Den Briel zijn opgehangen.

Hoornaar is ook de start- en finishlocatie van de Fietsvierdaagse van de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden (mei). Voor fietsers is er de bewegwijzerde Giessen-Merwederoute door de (wijde) omgeving van Hoornaar.

Fokveedag en andere bijzondere kenmerken
Een belangrijk evenement voor Hoornaar is de jaarlijkse fokveedag, welke tegenwoordig op de eerste zaterdag van oktober wordt gehouden. Duizenden bezoeker uit binnen- en buitenland bezoeken ieder jaar weer deze belangrijke landbouwtentoonstelling. De bronzen stier Dirk IV vóór het gemeenschapshuis, herinnert aan de levende soortgenoot, die ooit zorgde voor een groot nageslacht. In de polder Lutjeswaard staat een fraaie wipwatermolen, die onlangs is gerestaureerd. Ook aan de Voordijk naar Schelluinen treft men een dergelijke molen aan. Fraaie silhouetten in Hollands polderlandschap! Tegenover Herbergh “De Gouden Leeuw” aan de Dorpsweg stond vroeger een tweetal zogenaamde “waterschuren”, die in tijden van overstroming gebruikt werden om vee te stallen. Op deze plaats vonden indertijd de concerten en andere festiviteiten plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *