Anloo

Plaatsen > Anloo

Anloo ligt in de gemeente Aa en Hunze in de provincie Drenthe

Het dorp Anloo was vroeger de hoofdplaats van het ‘dingspel‘ Oostermoer. 

Toerisme is belangrijk voor Anloo. Er is veel en gevarieerd natuurschoon (Boswachterij Anloo).

Het dorp Anloo, een esdorp van het brinkdorptype, heeft een hervormde kerk die de oudste van Drenthe is; het Romaanse tufstenen schip dateert uit ca. 1100 (De kerk is gerestaureerd in 1941–1944). 

Tot de boswachterij Anloo behoren een hunebed en een gemarkeerd natuurpad. Heel interessant is ook het nabij gelegen Pinetum.

Bezienswaardigheden
Romaanse kerk te Anloo, (oudste kerk van Noord Nederland) Kerkbrink, met schip uit de 11e en koor uit de 13e eeuw, de toren dateert uit de 2e helft van de 12e eeuw, het torenspitsje uit 1757 en de trapgevel uit 1895. De fraai aan de brink gelegen kerk te Anloo heeft een Romaans schip van tufsteen, waarschijnlijk het oudste Romaanse bouwwerk in Drenthe. Bij de restauratie (1941-’44) is de vroegere muurindeling hersteld. Noord- en zuidmuur hebben in de bovenzone zeven brede rondbogige spaarvelden, waarin kleine Romaanse vensters geplaatst zijn, uitgezonderd de buitenste velden. Deze eenvoudige decoratie maakt datering rond 1100 of eind 11de eeuw waarschijnlijk. De muren zijn later met baksteen verhoogd en ze hebben een Romaanse ingang (de noordelijke is gedicht). 

De Romaanse toren is jonger dan het schip, daar hij grotendeels in baksteen is opgetrokken; alleen de zone rond de onderste galmgaten is van tufsteen: kennelijk een partijtje dat hier of elders bij tufsteenbouw was overgebleven. De eenvoudige versiering van de toren bestaat beneden uit brede rondbogige spaarvelden, in het midden galmgaten met gemetselde middenstijl en boven galmgaten met natuurstenen deelzuiltje. Gezien de baksteen is te denken aan tweede helft of eind 12de eeuw. Het spitsje dateert uit 1757 en de merkwaardige trapgevel uit 1895.

Zoals bij verschillende Romaanse kerken is ook in Anloo de Romaanse absis waarvan de vorm onbekend is, naderhand door een gotisch koor vervangen. Zocht men in Zuidlaren en Vries de uitbreiding vooral in de hoogte, in Anloo werd in de lengte gewerkt. Gezien de bol geprofileerde ribben bij de kruisribgewelven is volgens Ozinga het koor niet voor de 14de eeuw gebouwd. Bij de restauratie van 1936 zijn smalle rondbogige vensters aangebracht ter vervanging van de evenmin originele spitsboogvensters.

In de kerk muurschilderingen uit drie verschillende perioden, te bezichtigen ma t/m za 10-12 en 14-17 u, aanbellen bij de kosteres, Kerkbrink 1, tel. 272238.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Anloo en omgeving.
In Anloo en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Anloo en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *