Tête de Veau uit Limburg

Tête de Veau (voor 4 personen)

Ingrediënten :

  • 400 gram kalfspoulet ,
  • 2 bouillonblokjes,
  • diverse kruiden (waaronder peterselie, foelie en tijm) ,
  • kruidnagel
  • ½ prei ,
  • 1 middelgrote ui
  • ½ wortel ,
  • 100 gram kalfsgehakt ,
  • paneermeel ,
  • 100 gram champignons,
  • citroensap ,
  • 50 gram boter ,
  • 70 gram bloem ,
  • ½ liter bouillon ,
  • blikje tomatenpuree ,
  • scheutje madera ,
  • Worcestersaus ,
  • zout en peper ,
  • scheutje koffiemelk.

Bereidingswijze:

  1. Zet de kalfspoulet op met koud water en de bouillonblokjes.
  2. Voeg er de kruiden en tevens de kruidnagel aan toe.
  3. Doe er voorts wat plakjes wortel, een stukje prei en wat ui bij.
  4. Breng dit alles aan de kook en laat een en ander zo’n 20 minuten zachtjes doorkoken.
  5. Maak het gehakt aan met paneermeel en een beetje zout en draai er kleine balletjes van.
  6. Laat deze balletjes meekoken tijdens het de laatste 10 minuten doorkoken van de kalfspoulet.
  7. Maak intussen de champignons schoon en smoor ze in ongeveer 10 minuten gaar in een pannetjes met wat boter, citroensap, een scheutje water en wat zout.
  8. Maak nu de roux:
  9. Smoor in wat boter een stukje ui en doe er de bloem bij.
  10. Laat de boter en bloem langzaam bruin worden en voeg scheutje voor scheutje de bouillon toe tot de gewenste dikte wordt bereikt.
  11. Breng een en ander vervolgens al roerend aan de kook.
  12. Zeef de saus en maak deze dan op smaak af met tomatenpuree, een scheutje madera, een paar druppeltjes Worcestersaus en wat zout en peper.
  13. Doe er nu de gehaktballetjes, de kalfspoulet en de champignons bij.
  14. Voeg aan dit alles een scheutje koffiemelk toe en warm het geheel nog even goed door.
  15. Schep het gerecht vervolgens op een schaal en garneer dit met stukjes hardgekookt ei, enkele waaiers augurk en wat zure uitjes.

Serveer de Tête de Veau met kleine witte broodjes of met knapperig gebakken stokbrood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *