Zootje paling

Recepten > Paling > Zootje paling op zijn schippers 

Een oud gerecht dat de palingvissers van de oude Zuiderzee (nu IJsselmeer) aan boord van hun schepen vaak klaarmaakten.

Ingeredienten

  • 1 kg dunne aal of paling
  • 1 kg aardappelen
  • water
  • boter
  • azijn
  • versgemalen zwarte peper 

Bereidingswijze:

  • Maak de paling schoon, stroop ze en snijd ze in moten. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken.
  • Leg op de bodem van de pan een laagje aardappelen, daarop een laagje paling, daarop weer een laagje aardappelen en zo verder tot alles op is. 
  • De bovenste laag moet uit aardappelen bestaan. 
  • Giet zoveel water erbij dat de aardappelen net onderstaan en kook alles in ongeveer een half uur gaar. 
  • Giet af door een vergiet en doe het ‘zootje’ in een schaal.
  • Maak terwijl het ‘zootje’ aan het koken is, een simpele saus van 1 deel boter op eenderde deel azijn, die wel ‘zure dopie’ werd genoemd. 
  • Breng boter en azijn tegen de kook aan (vooral niet koken!). 
  • Voeg de vers gemalen zwarte peper toe en roer.
  • Geef naast ieder bord een kommetje met ‘zure dopie’).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *