Rotterdam

Rotterdam Skyline

Rotterdam Skyline

Rotterdam is een stad met vele gezichten en mogelijkheden. Of u nu van modern of oud houdt, Rotterdam is de stad voor u. De wereldberoemde kubuswoningen bij de Oude Haven, de hoogbouw aan het Weena en het Museumpark geven de stad het karakter van een openluchtmuseum van moderne architectuur. Ook voor de typische Oudhollandse sfeer kunt u in Rotterdam terecht, in Delfshaven bijvoorbeeld, of bij de karakteristieke 18e eeuwse Wijnhavenpanden bij de Oude Haven.

Er was een gigantisch bombardement op 14 mei 1940 voor nodig om Rotterdam op de knieën te krijgen. Vanaf de Duitse inval vier dagen eerder verdedigden ruim 7000 militairen de Maasstad. Duitse vliegtuigen bombardeerden het vliegveld Waalhaven, en er landden parachutisten en watervliegtuigen op de Maas. Vliegensvlug bezetten de Duitsers de onbewaakte Willemsbrug en het Noordereiland midden in de Maas. De Nederlandse mariniers hielden de brug onder schot vanuit een aantal strategische posities op de noordoever van de Maas. Bijvoorbeeld vanuit het “Witte Huis”, Europa’s eerste wolkenkrabber die in 1897 was gebouwd. Daar wisten ze de Duitse opmars te stuiten. Ondanks dat ze regelmatig met zware artillerie werden beschoten, hielden de Nederlanders de brug onder schot. Pas na het bombardement gaven ze zich over: Nederland staakte de strijd.

Wie nog nooit in Rotterdam is geweest of wie de stad lange tijd geleden voor het laatst heeft bezocht, kijkt zijn ogen uit. ’s Werelds grootste havenstad heeft een facelift ondergaan met de Erasmusbrug, de Kop van Zuid en winkelgebieden zoals de vernieuwde Lijnbaan, de Beurstraverse en het Vrij Entrepot gebouw.

Achter deze indrukwekkende skyline gaan uitgebreide winkelmogelijkheden (ook elke zondagmiddag), vele hotels, talrijke musea en verschillende grote culturele en sportieve evenementen schuil. Vele toeristische attracties verlevendigen de stad. Voor velen is het een reden om regelmatig terug te komen. Neem nou Spido havenrondvaarten, Diergaarde Blijdorp (met het nieuwe Oceanium), de 185 meter hoge Euromast en zwemparadijs Tropicana. Als u na afloop van een enerverende dag nog ergens wat wilt eten of drinken, dan is ook daarin volop keus. Rotterdam staat bekend om zijn culinaire veelzijdigheid.

Op de hoek van de Mathenesserdijk en het P.C. Hooftplein staat het monument voor het eerste sociaaldemocratische raadslid in Rotterdam, Hendrik Spiekman.

Het Nederlands Fotomuseum
Het Nederlands Fotomuseum aan de Wilhelminakade op de Rotterdamse Kop van Zuid is van een internationale allure. Het museum is gevestigd in Las Palmas, een voormalig werkplaatsengebouw van de Holland-Amerikalijn. Het museum is opgezet na een schenking van Hein Wertheimerm, de schatrijke jurist en amateurfotograaf, die in 1997 tien miljoen euro naliet aan het Prins Bernhard Fonds, te besteden aan een fotomuseum ‘op een aantrekkelijke locatie’. Uit de touwtrekkerij die vervolgens om het zogeheten Wertheimerlegaat ontstond tussen Amsterdam en Rotterdam, kwam de laatste als winnaar uit de bus.
Het museum is gevestigd in een pand uit 1953 van de voormalige Holland-Amerika lijn naar een ontwerp van Benthem Crouwel Architecten. Het gebouw is een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Het Belasting & Douane Museum
Het Belasting & Douane Museum is ontstaan uit de verzameling van Prof. dr. Van der Poel (1888-1982). Al voor de oorlog had Prof. Van der Poel een gevarieerde verzameling opgebouwd. Helaas is die unieke collectie tijdens de beschieting bij de Duitse inval in mei 1940 verloren gegaan. Prof. Van der Poel slaagde er na de oorlog echter weer in om, met behulp van vele anderen, een basis te leggen voor een bijzondere collectie die de fiscale geschiedenis voor een breed publiek in beeld brengt. In het Belasting & Douane Museum kijk je terug op ruim 20 eeuwen belastinggeschiedenis. Vergelijk onze fiscale situatie met die van onze voorouders, die in het grijze verleden zelfs belast werden voor het dragen van een pruik en het rijden op een fiets. Belasting & Douane Museum, Parklaan 14-16, 3016 BB Rotterdam, 010-4400200, Open di t/m zo 11:00 – 17:00 uur.

Arboretum Trompenburg
Het Rotterdamse Arboretum Trompenburg bestaat onder andere uit de Tuin Excelsior. Het één hectare grote gebied achter de oefenvelden van voetbalclub Excelsior bestaat onder meer uit een uitkijkheuvel, een cascade, snipperpaden en een strook met Californische en mediterrane eiken. Ook zijn er Israëlische uien en Turkse vogelmelk geplant.
Het Kralingse bomen- en plantenparadijs aan de Honingerdijk is ooit begonnen als privétuin ‘Zomerlust’. Wie meer informatie wil over de activiteiten in het arboretum, kan rondkijken op de website www.trompenburg.nl

Museum Boijmans Van Beuningen
De basis van het Museum Boijmans Van Beuningen werd gelegd door de Utrechtse jurist F.J.O. Boijmans, die in 1847 zijn collectie aan de stad Rotterdam naliet. Zijn voorbeeld werd later gevolgd door de havenbaron D.G. Van Beuningen. Het overzicht reikt van Rubens en Titiaan tot het hedendaagse buitenbeentje Maurizio Cattelan.
Topstukken van het Museum Boijmans Van Beuningen zijn De verheerlijking van Maria (Geertgen tot Sint-Jans), De toren van Babel (Bruegel), De marskramer (Bosch), Lyrisches (Kandinsky) en de Venus van Milo met laden (Dalí).
Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam.

Vijf Festivals die een bezoek aan Rotterdam de moeite waard maken
Ook al staat Rotterdam bekend om haar grote commerciële haven, Rotterdam is ook de perfecte plek voor evenementen op de oever van de Nieuwe Maas. Een grote club scene, unieke moderne architectuur en een reeks aan boeiende, populaire festivals trekken elk jaar miljoenen toeristen aan.
Eén van de meest populaire festivals in Rotterdam is het North Sea Jazz Festival. Het evenement wordt jaarlijks gehouden in het tweede weekend van juli en trekt ongeveer 23.000 bezoekers per dag, die genieten van het aanbod van vijftien podia en bijna 1200 artiesten.  Het staat internationaal bekend als een van de beste jazz festivals in Europa; jazz legendes Miles Davis, Sarah Vaughan en Count Basie hebben er al opgetreden.
Koninginnedag wordt overal gevierd in Nederland, maar Koninginnedag in Rotterdam maakt het de moeite waard om de stad te bezoeken op die dag. De nationale feestdag wordt gekenmerkt door vrijmarkten waar iedereen zijn handelswaar op straat mag verkopen. Fanatieke feestvierders hullen zich van top tot teen in oranje, een politieke verwijzing naar het huis van Oranje-Nassau.
Zomercarnaval is Rotterdam’s populaire carnaval; het eerste zomercarnaval vond plaats in 1984 en het is één van de meest populaire jaarlijks terugkerende evenementen van Rotterdam geworden. Eén van de meest spectaculaire onderdelen van het festival is de ‘Battle of the Drums’ op vrijdagavond  waarin verschillende brassbands strijden om een plek in de carnaval parade de volgende dag en bovendien een plek in Londen’s Notting Hill carnaval.
Motel Mozaique is één van Rotterdam’s meest populaire muziek en kunsten festivals. De line up voor 2008 bestond uit populaire optredens van artiesten als Goldfrapp, Jamie Lidell en the Black Lips. Het evenement biedt ook de mogelijkheid om het echte Rotterdam te ontdekken, met rondleidingen onder leiding van een gids.
Ook als je niet van plan bent om één van deze festivals te bezoeken heeft Rotterdam natuurlijk veel te bieden. De stad is gericht op toerisme en je zou geen probleem moeten ondervinden met het vinden van een goed hotel in Rotterdam. En ook al is er altijd veel te doen in Rotterdam, je vakantie plannen rondom één van haar vele festivals zal je een onvergetelijke vakantie opleveren.

Pagina met bijdrage van Saskia van de Nieuwenhof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *