Helmond

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Piet Blom realiseerde in 1975 de eerste drie paalwoningen bij wijze van experiment. Deze staan bij de ingangsweg van Helmond, de Europalaan. Volgens Piet Blom is er voor goed wonen en andere huisindeling dan de traditionele nodig. Hij heeft daarom de kamers, hokjes en onbestemde vertrekken op een hoop geveegd en is gaan werken met leefniveaus: voor ieder moment van de dag en voor ieder humeur is er een apart niveau om tot je zelf te komen. Deze niveaus liggen in een gekantelde kubus, die met 1 punt op een paal rust, vandaar ook de benaming paalwoning.

Maar ook het theater van Helmond ‘t Speelhuis, is van Bloms hand (1977). Achttien paalwoningen omringen het theater dat zelf bestaat uit zevenendertig kubussen. De aanblik aan de buitenkant is uniek. De beschildering in de grote zaal -een cirsusdoek- is van de bekende schilder Har Sanders. ‘ Adres: Speelhuisplein 2 – Helmond

Boscotondo
Boscotondo bestaat uit een aantal nieuwe bouwwerken, die de kanaalzone een modern aanzicht geven. Het Boscotondoplan is ontworpen door de Italiaanse architect Adolfo Natali en werd gerealiseerd door Hurks Bouw & Vastgoed b.v..

Volgens de architect Natalini: “Boscotondo zit Helmond als gegoten”
Centraal in zijn ontwerp staat, letterlijk, een rond bos; vandaar de naam Boscotondo = rond bos. Dit bos vormt het middelpunt van een groot, open plein. De bebouwing is rondom dit plein gesitueerd. De cirkelvorm die hierdoor ontstaat, maakt het compel tot een afgerond geheel.

In het Boscotondo complex bevinden zich behalve woningen ook de Stadswinkel, het Bestuurscentrum van de gemeente, het Gemeentemuseum en een bioscoop.

Anna-theater
Het Anna-theater is sinds 2003 ondergebracht in de voormalige Sint-Annakerk. Deze kerk is gebouwd in 1954 en vormt een typisch voorbeeld van Wederopbouwarchitectuur. Het theater is een fraai voorbeeld van herbestemming. Adres: Floreffestraat 21a – Helmond.

Edah-museum
Het Edah-museum aan de Kanaaldijk N.O. in Helmond toont de ruim negentig jaar Edah-historie. Het Edah-museum heeft sinds de opening in 2005 al duizenden bezoekers de historie van één van de oudste supermarktformules in Nederland laten zien. Eind 2007 valt het doek voor de formule Edah definitief.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *