Eijsden

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Verder kunt u wandelen in het Savelsbos onder leiding van een deskundige boswachter van Staatsbosbeheer. Dit 240 hectare grote boscomplex ligt op de steile helling tussen het plateaugebied en het lager gelegen Maasdal. Het Savelsbos is bekend om zijn planten- en dierenwereld. Alle wandelroutes zijn rondwandelingen. Goed schoeisel is aan te bevelen.

Voor nadere informatie over het Savelsbos zie bij Rijckholt.

Wandelingen in de omgeving van Eijsden
Langeafstand wandelingen: de N.S. wandeling Krijtlandpad, 42 km, loopt van station Valkenburg via Gulpen naar station Eijsden.

Het Pelgrimspad loopt van Amsterdam naar Santiago de Compostella in Spanje (2.615 km). De tweede etappe, Den Bosch-Visé, doet ook Eijsden aan.

Verder is er nog de Grand Randonnée Nr. 5 (G.R. 5) van Amsterdam naar Zuid-Frankrijk die eveneens via Eijsden richting Visé loopt.

Fietstochten in de omgeving van Eijsden
Fietsen: ANWB fietsroute nr. 16, ‘De Maasdalroute’ (44 km) is een vrij vlakke route door het Maasdal. De route is bewegwijzerd met de bekende zeshoekige bordjes. Men kan starten op eender welk punt. In Eijsden kan dit bijvoorbeeld in de Diepstraat.

De ANWB fietsroute ‘De Mergellandroute’ is van een geheel ander kaliber. 110 km lang, met een aantal zeer steile hellingen. Ze is alleen geschikt voor geoefende fietsers. Ook deze route is bewegwijzerd. Let op! De bewegwijzering is op bepaalde delen gecombineerd met de Mergellandroute voor auto’s. Dus zowel de bruine als de wit/groene bordjes kunnen de bewegwijzering vormen. Start op de parkeerplaats bij de kerk van Mariadorp.

Eijsden is eveneens aangesloten op het ‘Grensoverschrijdend fietsroutenetwerk’: Haspengouw, Kempen en Maasland, Mergelland-Parkstad, Zuid-Limburg. Aan de hand van een ingenieus knooppuntensysteem kunt u de routes eindeloos combineren. U kunt bij elk knooppunt starten. In Eijsden kan dit bij de knooppunten 76 en 77 aan de Diepstraat. Alle routes zijn bewegwijzerd.

Het 61 hectare grote natuurgebied Eijsder Beemden ligt langs de Maas ten noorden van Eijsden. In 1994 is het gebied door Het Limburgs Landschap verworven. Voor een symbolisch bedrag droeg de gemeente Eijsden, de toenmalige eigenaar, een deel van haar gronden langs de Maas en enkele aanliggende percelen landbouwgrond over. Jarenlange acties door plaatselijke verenigingen (met name de Werkgroep Grindgat Eijsden) gericht op een goed beheer van het gebied gingen hieraan vooraf. Al in de jaren zeventig was de omgeving van het grindgat heringericht. Er waren poelen gegraven en bomen geplant. Tegenwoordig wordt een extensief beheer toegepast, waarin zo min mogelijk sturing plaatsvindt. Het bestaat uit graslanden, plassen, wilgenbossen, een oude hoogstamboomgaard en een groot grindgat. De gehele oppervlakte wordt het hele jaar door extensief begraasd door een kudde Koniks en Galloways.

De Eijsder Beemden is een zeer soortenrijk natuurgebied en een uitstekend voorbeeld van een snelle natuurlijke ontwikkeling vanuit een cultuursituatie. Door de grote variatie van bodem- en vochtomstandigheden, de invloed van de kuddes grazers en vooral door de invloed van de Maas, vinden de vele planten en dieren er uitstekende leefomstandigheden. Het gebied is vrij
toegankelijk voor wandelaars, zowel op als buiten de paden. Honden zijn niet toegestaan, de aanwezige paarden en runderen verdragen geen honden. Er loopt een asfaltweg langs het gebied.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Eijsden en omgeving.
In Eijsden en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Eijsden en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *