Den Haag

Het Binnenhof is vrij toegankelijk; in de gebouwen er omheen (Ridderzaal, Eerste en Tweede Kamer) zijn er van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 rondleidingen, voor zover de ruimten niet in gebruik zijn. Gesloten op 15 en 16 september en op feestdagen. De toegangsprijs is afhankelijk van de te bezichtigen ruimten. De laatste jaren is het parlementsgebouw uitgegroeid tot klein museum voor schilderijen, design en fotografie. Het meest in het oog springen de witte bustes in de Statenpassage, de centrale hal van het nieuwbouwdeel van het parlementsgebouw. In een flauwe boog staan achttien erflaters van de Nederlandse samenleving op een rij. Van dichter Joost van den Vondel tot staatsman Johan Rudolf Thorbecke, van stedendwinger prins Frederik Hendrik tot geleerde Anna Maria Schuurman. De beelden komen uit verschillende musea; sommige stonden daar dik onder het stof in depots weg te kwijnen. Achter de bustes waakt een gipsen Icarusfiguur, getiteld ‘Illusie’, die de politici waarschuwt voor te veel hoogmoed.

De rond 1300 gebouwde Gevangenpoort (Buitenhof 33) was vroeger de voorpoort van het Buitenhof, die van 1400 tot 1800 als gevangenis werd gebruikt. De Gevangenpoort is nu rijksmonument en Museum, waar de gevangeniscellen en martelwerktuigen te bezichtigen zijn. Bezoek is alleen mogelijk door middel van een rondleiding.
Als je de Gevangenpoort doorloopt kom je op de Plaats. Dit was oorspronkelijk de ommuurde tuin van een van de eerste huizen van de Graven van Holland, waardoor dit driehoekige pleintje nog ouder is dan Den Haag zelf!
Later kwam er de bij de Gevangenpoort behorende galg te staan, en nu staat er het standbeeld van Johan de Witt, die hier in de 17e eeuw samen met zijn broer Cornelis vermoord is.

Lange Voorhout/Denneweg
Het Lange Voorhout is meest deftige deel van Den Haag, waar de aristocratische sfeer van de 18e eeuw goed bewaard is gebleven.
In de 13e eeuw was het Lange Voorhout een kloostertuin met een paar kleine huisjes, maar in de loop der eeuwen is er steeds in de bijbehorende stijlen gebouwd. In de 17e eeuw moet het hele Voorhout vol gestaan hebben met huizen met trapgevels, waarvan er nog een aantal bestaan, zoals het Pagehuis op nr. 6. Andere opmerkelijke gebouwen zijn het Paleis Lange Voorhout op nr. 74 uit de 18e eeuw. Vroeger was het een paleis van koningin Emma en nu een museum met een permanente, deels virtuele, tentoonstelling over het werk van de beroemde graficus M.C. Escher.
De 13e eeuwse Kloosterkerk staat op de hoek met de Kneuterdijk en ergens is tussen de deftige herenhuizen het smalste huis van Den Haag (183 cm breed) te vinden.

Paleis Noordeinde/Paleistuin
Koningin Beatrix woont in Huis ten Bosch in het Haagse Bos, maar werkt in het paleis Noordeinde. Het is in de 16e eeuw gebouwd, maar in bijna alle eeuwen wel een keer verbouwd. Soms ook om eerdere verfraaiingen weer te verwijderen. De Paleistuin is overdag voor het publiek toegankelijk via de ingang Prinsessewal.

Grote of St. Jacobskerk/Oude Stadhuis/Passage/Haagse Bluf
In de 13e eeuw was er vlakbij het Buitenhof al een houten kerkje dat St. Jacobs Kerk heette. In de 15e eeuw werd het kerkje vervangen door een, in de gotische stijl van die tijd gebouwde, stenen kerk. Omdat deze veel groter was dan het oorspronkelijke houten kerkje, sprak men vanaf dat moment over de Grote Kerk. De kerk is een aantal keren gedeeltelijk afgebrand, hoofdzakelijk door inslaande bliksem in de toren, maar steeds weer herbouwd. Daardoor is de oorspronkelijke gotische stijl inmiddels onherkenbaar. Toen de Ridders van het Gouden Vlies in 1456 bijeenkwamen in de Ridderzaal bezochten zij ook de Grote kerk waar hun wapenschilden nog steeds aan de muur hangen. Ook zijn er diverse praalgraven te vinden.
Met Kerstmis wordt er nog een gereformeerde nachtmis gehouden en er wil nog wel eens een prins van Oranje trouwen, maar de kerk is tegenwoordig vooral in gebruik voor beurzen en conferenties (en daardoor niet altijd open voor het publiek).

Tot de bouw van het Stadhuis in de 16e eeuw stond er een “Dorpshuys van Die Haghe” aan de Groenmarkt, geen plein maar een smal straatje. Nadat Den Haag een keer was geplunderd door de Hertog van Gelre, werd er door de inwoners geld ingezameld om stadsmuren te bouwen. Om onduidelijke redenen besloten de burgemeesters (ook wethouders heetten toen burgemeester) echter om het geld te gebruiken voor een nieuw stadhuis. In de 80-jarige oorlog kwam deze historische stadhuisaffaire Den Haag duur te staan, want de stad kon zich absoluut niet beschermen tegen de Spanjaarden. Wel heeft dit Stadhuis uiteindelijk 4 eeuwen dienst gedaan. In de 18e eeuw is er nog een stuk aangebouwd omdat het te klein werd, en in de jaren ’70 van de vorige eeuw nog een stuk, dat zo oerlelijk was dat het 30 jaar later weer is gesloopt. Op deze plaats staat nu een bijzondere en kleurrijke winkelgalerij waarvan het hoekgebouw de Snoeptrommel wordt genoemd.
In het Oude Stadhuis wordt nog regelmatig getrouwd en eronder zit een goed restaurant met de passende naam de Catacomben. Naast het lekkere eten is een kijkje in deze oude kerkers, die nog stammen uit de tijd van het Dorpshuys, zeker de moeite waard.
De Passage is rond 1880 gebouwd in Neo-Renaissance stijl. Het is een overdekte winkelstraat, een mode die aan het eind van de 19e eeuw uit Parijs was overgewaaid. de Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne, een monument voor de democratie in de Passage, een historische overdekte winkelstraat in het hartje van Den Haag. In de Passage hangt een monument voor de democratie. Het monument bevat een plakkaat met de spreuk ‘Passage to Democracy’ op de gevel boven de ingang van het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD), een organisatie van zeven politieke partijen (CDA, PvdA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en SGP) die democratie bevordert in ontwikkelingslanden.

De Haagsche Bluf is een nieuw winkelcentrum, gebouwd in een mengelmoes van oude en nieuwe bouwstijlen. Er staan copieen van nog bestaande en verdwenen historische panden, twee originele 18e eeuwse Franse fonteinen en een namaak Toscaanse toren. Alles bij elkaar een bizar maar gezellig geheel met een paar kleine terrasjes. Op de eerste etage bevindt zich een speeltuin, het terras van de Haagse Lounge en een vijver met vissen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *