Radarreflector

Watersport > Radarreflector

Radar is een afkorting van Ra(dio) D(etection) A(nd) (R)anging. Vrij vertaald is het een appraat dat kan met behulp van radiogolven objecten kan Detecteren en een peiling en afstand kan geven.

De Reflectie (echo’s) van elektromagnetische golven gebeurd door alle objecten, dus ook door uw schip. Een klein object geeft een kleine reflectie, een groot object geeft een grote reflectie.

Een radardetector is een kunstmatige manier om het reflecterende oppervlakte van uw schip voor elektromagnetische golven, te vergoten.

Een radarreflector is, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt om signalen van een radarinstallatie te reflecteren. Het dient om bij slecht zicht de kans te vergroten dat uw schip bij, op radar varende andere schepen, beter zichtbaar worden op het radarscherm van een schip bij u in de buurt, waardoor deze weet dat u er bent en de kans op aanvaring wordt verminderd.

Ook al hebt u geen radar op uw schip, een radarreflector is sterk aan te raden en soms zelfs verplicht.

Op de Westerschelde, op het Kanaal van Gent naar Terneuzen en op zee is het zelfs verplicht voor een klein schip, met uitzondering van een zeilplank, een deugdelijke radarreflector te hebben. Volgens de daar geldende reglementen moet bij zeilschepen de radarreflector worden gevoerd tenminste 4 meter boven het wateroppervlak en bij werktuigelijk voortbewogen schepen zo hoog mogelijk boven de opbouw.

Radarreflectoren zijn in vele soorten te koop. De passieve, achtvlakkige  radarreflector is een van de bekendste. Hierbij zijn verschillende driehoeken onder een hoek met elkaar verbonden. Let er wel op dat u hem correct monteert: zoals de reflector in gemonteerde toestand op tafel ligt, zo moet hij omhoog. Plaats hem zo hoog mogelijk op uw schip. Bij een zeilschip dus hoog in de mast.

Let op: een radarreflector verhoogt de kans dat een pleziervaartuig wordt gezien, maar een garantie is er niet. Een kleine reflector geeft een kleine stip op het radarscherm die vaak door andere reflecties (seaclutter) wegvalt. Zeker bij hoge golven, regen of andere slechte weersomstandigheden gebeurt dat snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *