Boerenjongens

Recepten > Boerenjongens

Ingrediënten

  • 400 gram rozijnen 
  • 250 gram suiker 
  • 25 gram pijpkaneel 
  • 1 liter brandewijn 

Bereidingswijze

  • Was de rozijnen in lauw water, doe ze in een pan en giet er zoveel water bij dat ze juist onder staan.
  • Laat de rozijnen 24 uur weken en breng ze daarna in het weekwater zachtjes aan de kook.
  • Neem ze dan direct van het vuur en laat de rozijnen afkoelen.
  • Neem een weckfles met een inhoud van circa 2 liter en doe daar de rozijnen met het kookvocht in.
  • Voeg de suiker en de pijpkaneel toe en giet er ten slotte de brandewijn bij.
  • Zet de fles – goed afgesloten – minstens 2 maanden op een donker koel plekje.
  • Roer de boerenjongens in deze periode af en toe voorzichtig om.

Presenteren

  • Boerenjongens wordt gedronken uit een klein glaasje met een hoge voet.
  • Leg onderin het glas een paar rozijnen.
  • Boerenjongens werd geschonken als er bij de boerenfamilies visite was, maar ook op bruiloften. In elk geval in de provincie Groningen.
  • Het drankje werd dan bruidstranen genoemd en door de bruid persoonlijk vanuit een
    zilveren bokaal in de glaasjes gedaan.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *