Terschelling

Plaatsen > Terschelling

Terschelling is een van de waddeneilanden. Van uit het westen is het, het derde eiland,er zijn vier andere eilanden: Texel, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog. Aan de noordkant van Terschelling ligt de Noordzee en aan de zuidkant de Waddenzee. De dichts bijzijnde haven is Harlingen. Het is hemelsbreed 25 km tot dat je op Terschelling bent, maar er is een vaargeul van ongeveer 35 km. Daar doe je ongeveer 2 uur met de boot over. Terschelling is 30 km lang en 4 km breed.

Geschiedenis Terschelling
Terschelling bestaat al van af 4000 jaar voor onze jaar telling. De eerste bewoners kwamen rond de middeleeuwen al. Is de kurk waar de Terschellingse economie nu op draait het toerisme, honderd jaar geleden was dit wel anders.  Terschelling zag er heel anders uit, het was een grote wildernis van struiken en bomen.

De mensen hadden een klein boerderijtje of visten, maar zij leefden voornamelijk van wat je uit de duinen en van het strand kan halen. Hout haalden ze b.v. van het strand, want bossen waren er toen nog niet.

Boeren die maar een paar koeien hadden, hielden vaak een eendenkooi. Het vangen van de watervogels gebeurde met een vangconstructie in een hoek van een vijver, de nieuwsgierige eenden zwommen er in en werden opgesloten. De vogels waren vaak een welkome aanvulling op het karige loon.

De eilandbewoners leefden ook van het wiervissen. Boeren visten dit al in de middeleeuwen uit de zee en legden het te drogen op hun land. Het kon gebruikt worden voor bedden, dakbedekking en stalstrooisel. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd hier al gauw zo’n honderd gulden extra per jaar mee verdiend. Een niet gering bedrag voor die tijd.

Bossen kwamen pas later ( rond 1920) nadat de bodem vol gestopt met turf was. Turf werkt als een spons het houdt water vast zodat de bomen kunnen groeiden. Deze plant methode noemden ze de “Terschellinger methode”Ook de vorm van Terschelling veranderd nog steeds.

Terschelling Vandaag
Tegenwoordig is er altijd wat te doen op Terschelling. Wie gezelligheid zoekt, zit goed op Terschelling. Het hele jaar door worden er evenementen georganiseerd, waarvan theater- en straatfestival Oerol in juni (‘het eiland als podium’) en de zeil- en sloepenwedstrijd Harlingen-Terschellingrace de bekendste zijn. Een aanrader is natuurlijk een bezoek aan de bekendste eilandzanger HESSEL! Iedere avond treed hij in zijn eigen cafe “de Groene Weide” een paar uur op!

Oerol
Het bekendste evenement van Terschelling is al vele jaren het theater- en straatfestival Oerol, dat in 2008 van 13 t/m 22 juni wordt gehouden. Het hele eiland dient dan als podium voor theatermakers, muzikanten en beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Ook de jachthaven in West-Terschelling is altijd goed voor een gezellige maritieme sfeer. Zo’n 450 schepen kunnen hier een plekje vinden. Misschien hebt u dezelfde zeilschepen al zien varen vanaf de veerboot, tijdens de ongeveer anderhalf uur durende overtocht vanaf Harlingen.

Schepen zijn al eeuwenlang met Terschelling verbonden. Vroeger was het eiland het centrum van het loodswezen en nog altijd is er de gerenommeerde zeevaartschool Willem Barentsz gevestigd. Deze school is vernoemd naar de ontdekkingsreiziger en belangrijk cartograaf Willem Barentsz, die op Terschelling geboren is.

Wilt u rust tijdens uw verblijf op de wadden, dan zit u op Terschelling óók goed. Op het 30 km lange strand is ruimte genoeg voor iedereen. De uitgestrekte duinen en polders met 70 km fietspad verwelkomen u van harte voor een gezonde fiets- of wandeltocht.

Europees natuurreservaat De Boschplaat, aan het eind van de bewoonde wereld van Terschellings dorpen en buurtschappen, is het summum van rust, ruimte en imposant natuurschoon. Als u er voldoende tijd voor uittrekt, kunt u helemaal tot aan de oostpunt van het eiland lopen, een tocht waarbij adembenemende vergezichten u vergezellen.

Fauna op Terschelling
Op Terschelling zijn heel veel diersoorten. Aan de ene kant van het eiland grenst de Waddenzee. Daar zie je bij eb heel veel vogels op zoek naar schelpdiertjes. Het eiland wordt door allerlei trekvogels gebruikt als een tussenstop. Sommige vogels eten dan wel 2 keer hun gewicht aan voedsel. Rotganzen en eidereenden overwinteren er ook omdat het er zo rustig is.

In de bossen vind je reeën en vossen. In de duinen zijn er zandkonijnen. De konijnen zijn belangrijk omdat ze gras eten en dan hun poep telkens op de zelfde plaats leggen. De poep is zo’n belangrijke mest voor planten en grassen.

Vissen zijn er natuurlijk ook. Vissen eten plankton. Dat zijn kleine beestjes die met de stroom van het water meedrijven. Ze spugen het water weer uit en houden de plankton binnen.

Zeehonden zwemmen in de Waddenzee. Ze eten per dag wel 5 kg. vis.

De zeehonden kun je zelf zien als ze op een zandbank liggen te zonnebaden. Door te zonnen maakt hun huid vitamine D zodat hun lichaam in topconditie blijft.

Flora op Terschelling
De grond is bij de kwelders zout, dus gras en paardebloemen groeien er niet. En als je ze er zou planten, gingen ze gelijk slap hangen. Dat komt omdat het zout in de bodem, het water uit de plant trekt. Toch groeien er mooie planten op de kwelders. Die planten hebben zich heel goed aangepast. Zeekraal slaat het zout in zijn blaadjes op en wordt daardoor nog zouter dan de grond. Het plantje overleeft zelfs een vloed golf.

Cranberry’s
Op Terschelling heb je heel veel cranberry’s, maar oorspronkelijk komen ze uit Engeland: Cranberry’s zijn op het eiland gekomen door iemand die in 1868 op Terschelling leefden: Cupido. Dat kwam doordat hij een vat vond, hij dacht dat er wijn in zat, hij maakte het open: er zaten half rottende zure bessen in. Teleurgesteld gooiden hij alle inhoud in de duinen. Zo is er dus een plant ontstaan en door een vogel die een besje op at en daar na weer uitpoepten werden het er steeds meer. Rond 1900 ontdekte tuinders dat je er lekkere sap van kon maken en ook zo eten. Het sap werkt als een genees middel voor nier of blaas kwaal. Inmiddels wordt er sap, jam en allerlei anders lekkers van gemaakt.

Woonkernen Terschelling
Het eiland Terschelling kent de volgende woonkernen:

  • West Terschelling
  • Halfweg
  • Hee
  • Horp
  • Kaart
  • Kinnun
  • Baaiduinen
  • Striep
  • Midsland
  • Landerum
  • Formerum
  • Lies
  • Hoorn
  • Osterend

Vakantiehuizen en vakantie appartementen op Terschelling.
Op Terschelling is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal op Terschelling worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Feiten Terschelling:
Oppervlakte: 11.000 ha
30 km strand
400 ha bos
70 km fietspad
4 dorpen
5.000 inwoners
4 musea
Vertrekhaven: Harlingen
Duur overtocht:

  • Vaartijd vanaf Harlingen +/- 2 uur Let op: reserveer tijdig de boot!
  • Sneldienst 45 min. (reserveer tijdig!)

Landal West Terschelling.
In het bos bij het dorp West-Terschelling, ligt het park Landal West Terschelling. In het voorjaar van 2013 opent het park zijn deuren.
Ca. 1 km van West-Terschelling; 79 appartementen; Ca. 5 km van het strand.

Schiermonnikoog

Terschelling Ameland Vlieland Texel Rottum en Rottumerplaat Wadden, algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *