Baarn

Plaatsen > Baarn

Baarn vormt samen met Lage Vuursche, Eembrugge en het alom bekende Paleis Soestdijk, één gemeente. De gemeente Baarn ligt in de provincie Utrecht. Baarn is een rustige groene plaats.

Een van de grootste charmes van Baarn is de combinatie van bos, water en polderland. Van origine was Baarn een vestiging van boeren. In de Gouden Eeuw kwam Baarn in trek als zomerverblijf bij rijke kooplieden en regenten.

Zij bouwden weelderige buitens en jachthuizen, omgeven door grote stukken land. Een deel van het grondbezit werd ingericht als tuin, de rest werd beplant met bomen. Een deel van deze aanplant zorgt nog steeds voor de groene aanblik van Baarn. Het centrum van Baarn beschikt over een winkelpromenade die zich uitstrekt over vier winkelstraten.

In Baarn liggen verschillende paleizen. Paleis Soestdijk ligt tussen Soest en Baarn.  Verscholen in de bossen van Lage Vuursche ligt kasteel Drakestein, vroeger de woning van Prinses Beatrix. Baarn koestert ook kasteel Groeneveld, tegenwoordig het Nationaal Centrum voor Bos, Natuur en Landschap. Baarn is aan de zuidkant omgeven door de bosrijke Utrechtse Heuvelrug, met als parel het beschermde dorpsgezicht van Lage Vuursche. Deze bossen lenen zich uitstekend voor een heerlijke wandel- of fietstocht.

Paleis Soestdijk
Rond 1650 liet een Amsterdamse burgemeester een jachthuis bouwen tussen Soest en Baarn. De jonge stadhouder Willem III kocht de hofstede aan de Zoestdijck in 1674 en gebruikte het als jachthuis. De Oranjestadhouders kwamen hier in de zomer. In 1795 verloren de Oranjes het jachtslot. Onder Franse invloed werd Soestdijk ‘genationaliseerd’ en veranderde het zelfs tijdelijk in een Franse kazerne. Na de Franse tijd werd Soestdaijk als cadeau aan de Prins van Oranje – de latere koning Willem II- geschonken als blijkt van waardering voor zijn optreden in de veldslagen tegen de Fransen. De prins van Oranje en zijn Russische echtgenote Anna Paulowna lieten Soestdijk verbouwen tot een echt zomerpaleis. Uit deze verbouwing zijn nog enkele kamers in originele staat te bewonderen. Na het overlijden van koningin Anna-Paulowna kwam Soestdijk in bezit van prins Hendrik (de Zeevaarder), broer van koning Willem III. Ook na hem bleef de Koninklijke Familie het paleis gebruiken als zomerverblijf. Vooral Koningin-moeder Emma vertoefde graag op paleis Soestdijk. In 1928 kreeg zij voor haar 70e verjaardag als bijzonder geschenk elektrisch licht op paleis Soestdijk.
Permanent bewoond werd Soestdijk pas vanaf 1937, toen prinses Juliana en prins Bernhard er na hun huwelijk hun intrek namen. Het Nederlandse volk had het paar als nationaal geschenk een verbouwing aangeboden. Het paleis kreeg centrale verwarming en een modern en comfortabel appartement aan de achterzijde. Tijdens de bezetting deed paleis Soestdijk dienst als huisvesting voor Duitse officieren. Na de bevrijding keerde het prinselijke gezin terug op Soestdijk. En als in 1948 prinses Juliana haar moeder opvolgt als Koningin, wordt Soestdijk onlosmakelijk verbonden met de jaarlijkse defilés op Koninginnedag.
Prins Bernhard was de laatste bewoner van het paleis, dat bezit is van de staat. In 2005 werd het paleis overgedragen aan de staat, in tijdelijk beheer van de Rijksgebouwendienst tot een toekomstige gebruiker is gevonden. In 2006 werd het paleis opengesteld voor het publiek. Ook enkele privévertrekken zijn te bezichtigen, hoewel vrijwel alle privébezittingen zijn verwijderd. In het eerste jaar lieten bijna 120.000 mensen zich rondleiden door het paleis en nog eens ruim 46.000 mensen maakten een wandeling door het omliggende park.
Vooralsnog zullen paleis en park geopend blijven voor het publiek. De Rijksgebouwendienst onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een passende definitieve bestemming van het paleis. Het kabinet zal uiteindelijk beslissen over de aard en inhoud van de bestemming van Paleis Soestdijk.

Winkelen
Zo’n 200 winkeliers zorgen voor een breed assortiment. In het hart van het winkelcentrum ligt de Brink, die met de Pauluskerk, bomen, zitjes, terras en muziektent het dorpsgezicht bepaalt. Lage Vuursche ligt midden in een uitgestrekt bosgebied, waar het heerlijk fietsen en wandelen is. Ook aan de ruiter is gedacht, want Staatsbosbeheer heeft 20 kilometer aan ruiterroutes uitgezet.

Uitstapjes
Tevens zijn er twee dagrecreatieterreinen en een informatiecentrum waar thema-exposities worden gehouden. Van hieruit vertrekken in de zomermaanden wekelijks rondwandelingen met de boswachter. In de gezellige pannenkoekenrestaurants en op de vele terrasjes is het daarna goed toeven.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Baarn en omgeving.
In Baarn en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Baarn en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *